HAYVAN BESLEME 1
HAYVAN
BESLEME
YEM NEDİR ? * : Hayvanların ağız yoluyla beslenmeleri amacıyla
kullanılan işlenmiş kısmen işlenmiş veya işlenmemiş yem katkı maddeleride dahil
olmak üzere her türlü madde veya üründür. Bir başka şekilde yem normal miktarda
verildiği zaman hayvan sağlığına zarar etki yapmayan hayvanların yaşama ve
verim payı gereksinimlerini karşılayabilen organik veya inorganik besin
maddelerinden bir veya bir kaçını kapsayan bitkisel veya hayvansal kökenli yada
doğada serbest olarak bulunan maddelere yem denir.
WENDEN YÖNTEMİ ;
YEM MADDESİ ( YONCA , MISIR VB. ):
A)
SU : Her
besin maddesinde bir miktar su vardır ki bu genelde %12-16 kadardır.
B)
KURU MADDE:
Suyu uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan yem maddesidir.
1) Organik ; Ham Protein , Ham Selüloz , Ham Yağ , Ham Kül.
2) İnorganik ; Makro ve Mikro mineraller, Kum
*Suyun Önemi ; Yağsız bir vücudun 2/3 ‘sini su oluşturur. Susuz bir
yaşam asla şekillenemez. *organizma içerdiği suyun 1/10’nu kaybetmesi halinde
ölüm şekillenir. Azotlu bileşiklerin atılmasını sağlar. Vücut ışısını dengeler.
Suyun Fonksiyonları : Hidrolize , vücut ısısı düzenleme , vücutta besin
maddesi taşıma gibi fonksiyonlara sahiptir.
Sütün
Kimyasal Birleşimi ;
-
Su : %87’si
-
Protein : % 3.5
-
Protein : %12
-
Yağ : %11
-
Kül Yağ : %3.5
-
Kül : %1
-
Karbonhidrat : %5
Yumurtanın
Kimyasal birleşimi ;
-
Su : %66.5 ‘ si
-
: % 11.5
Sığırlarda
; Buzağı Vücut ağırlığının %6-8 oranında yem maddesi tüketir. Genç %3-4 ,
Yetişkin %2-2,5 oranında yem maddesi tüketirden bunun yanında 2 kat daha fazla
su tüketir.
Koyunlarda
: Su tüketimi vücut ağırlığına oranla almış olduğu yem maddesinin 3-4 katı su
tüketimi yapar. – Kanatlılarda bu durum ise 2-2,5 katı kadardır. Atlarda su
ihtiyacı fazla olur sebebi ise taşımacılık ve binicilik gibi faliyetler olduğu
için. İnekler idrar ile günde 15L su atar.
Suyun Vücutta Dağılımı :
1-
İntracellular
sıvı ; % 63
2-
Ekstracellular
sıvı ;
A)
İnterstisyel ;
%30,5
B)
Kan plazmasında ;
%6.5
3-
Transcellular
sıvı ;
A)
Mide bağırsak su
B)
İdrar Kesesi
C)
Süt bezleri
METABOLİK SU NEDİR ?* : Organik maddelerin yakılması sonucunda açığa çıkan
su’dur.
C6H12O6
+ O2 – CO2 + H2O + ENERJİ
-
Su
dezenfeksiyonunda Ca , Na , K ve hipokloritler ve javel suyu ve kireç kaymağı
kullanılır.
KARBONHİDRATLARIN
SİNDİRİMİ VE METABOLİZMASI
Yapısal olanlar : Hücre duvarının yapısında olan , hücreye
katılanlardır. ( Selüloz , Hemiselüloz , Lignin )
Yapısal olmayanlar : Nişasta , Pektin , İnülin...
Monosakkaritler : Arabinoz , ksiloz , riboz.
Homopolisakkaritler :
-
Glukanlar :
Nişasta , Glikojen ( Hayvanlarda depo edilen tek karbonhidrattır. ) , Selüloz.
-
Fruktanlar
-
Galaktan ve
Mannonlar
Hekzozlar : Glikoz ,
Fruktoz , Mannoz
Disakkaritler : Sakkaroz ,Laktoz , Maltoz , Sellobiyoz , Trehaloz.
TEK
MİDELİLERDE KH SİNDİRİMİ VE METABOLİZMASI
Sindirim
ağızda başlar. Tükrükte %99 su %1 müsin, inorganik ve alfa-amilaz ile lizozim
enzimi vardır. Kedi ve köpeklerde alfa-amilaz enzimi yoktur.
Glikoliz
: aneorobik ortamda mikroorganizmalar tarafından sentezlenir. Son ürün laktik
asit yan ürün etil alkoldür. Glikoliz
oksidasyonu aerobik ortamda şekillenir.
Glikogeneogenesis : KH olmayan bir maddeden KH üretmesi.
RUMİNANTLARDA
KH SİNDİRİMİ
KH
rumende mikrobiyal sindirim ile oluşur. Rumende selülozu sindiren
mikroorganizmalar bulunur. Besin alıştırma bir besinden başka bir besine geçiş
sırasında olur. Ani geçişler sonucu asidoz şekillenir. KH’nin sindirimi sonucu
ortaya çıkan son ürün UYA’dır. Bunlar bütirik asit , propiyonik asit ve asetik
asittir. Asetik asit sütten sorumlu ucucu yağ asidir , propiyonik asit ise enerjiden sorumludur.
Propiyonik ve asetik asit hemen emilirken , bütirik asit hemen emilmez Rumen
duvarından emilirler.
Sağlıklı
bir rasyonda %40 kaba yem kullanılmalıdır. Asidozdan korunmak için asetik asiti
artırıyorum. Rumen tamponlayıcısı sodyum karbonattır ki bu tükrükte bulunur.
Rumenin ortamında ‘N’ varlığı Mikrobiyal organizmayı artırmak için kullanılır.
Selüloz
sindirimi etkileyen faktörler :
-
Azot :
Mikroorganizma sayısını artırarak sindirimi artırır.
-
Nişasta : Nişasta
varlığı selüloz sindirimi baskılar.
*Yem
geçişlerinde 10 gün kadar devam etmeliyiz.
HÜCRE DUVARI
UNSURLARI
1)
ADF : Hemiselüloz
lignin : varlığı yemin enerjisi hakkında bilgi verir.
2)
NDF :
Hemiselüloz lignin : varlığı yemin sindirimi hakkında bilgi verir.
NİŞASTA TABİATINDA OLMAYAN POLİSAKKARİTLER ( NOP )
Beta-glukagon : Arpa , Yulaf.
Aiobinoksilan : Buğday , çavdar.
*Probiyotik madde : Bağırsak florasında bulunan ,
apatojen ve patojen mikroorganizmaların apatojen olanların yoğunluğunu artırıp
patojen olanların dışarı atılmasını sağlayan maddedir.
Prebiyotik Madde : Probiyotik sonucu içerde bulunan
apatojen mikroorganizmaların besin maddesidir.
FOS
-
Prebiyotik
-
Yer elması
-
Ca-Mg emilimini
artırır.
LİPİDLER VE METABOLİZMASI
Lipidler
bitki ve hayvan dokusunda bulunup suda çözünmeyen fakat eter,aseton,kloroform
ve benzen gibi polar olmayan çözücülerde çözünen organik birleşiklerdir.
Doymuş
ve doymamış yağ asitlerinin hayvan beslemedeki önemi nedir ?
-
Doymuş yağ
asitleri = Kan LDL ve HDL düzeyinde artış vardır.
-
Doymamış yağ
asitleri = Kan HDL miktarı artarken LDL miktarı düşmektedir.
-
Sağlık ve verimin
olumlu yönden etkilenmesi için %50 doymamış %50 doymuş yağ asidi karışımı
önerilmektedir.
Kanatlı
ve domuzlarda esansiyel yağ asidi ihtiyacının karşılanmasının ruminantlarda ise
eksiklik semptomlarının çok az görülmesinin nedeni nedir ?
-
Yağlı tohumların
genellikle linoleik ve linolenik asit bakımından zengin olması.
-
Çayır otlarının
linoleik ve linolenik asit bakımından zengin olmasıdır.
Yağların
niteliklerini belirleyen faktörler :
1-
Erime Noktası :
yağlar ne kadar fazla katılaşırsa bir o kadar da erime noktası yukarı çeker.
Erime noktası fazla olanlar kan damarlarında tıkama yapar ve önemli fizyolojik
sorunlar ortaya çıkarabilir.
2-
İyot sayısı
3-
Sabunlaşma sayısı
4-
Hidroliz
5-
Oksidasyon
6-
Hidrojenasyon
Ruminant
rasyonlarında doymamış yağ asitleri fazla miktarlarda bulunduğu halde vucut
yağlarının doymuş yağ asitlerince zengin olmasının en önemli nedeni :
ruminantlar tarafından tüketilen yemlik yağların rumende hidrojenasyona
uğramasıdır.
Rasyona
yağ katılmasının etkileri ve yararları :
1-
Enerji
kaynağıdır.
2-
Fosfolipid ve
Lipoproteinlerin yapısına girerek membran permeabilitesi ve stabilitesini
sağlar.
3-
Sinir hücrelerinin
fonksiyonlarını göstermesinde yardımcı rol oynar.
4-
Yağda eriyen
vitaminlerin vucutta çeşitli organ ve dokulara taşınmasında ve emilmesinde rol
oynar.
5-
Özellikle
linoleikasit gibi esansiyel yağ kaynağıdır.
6-
Yem fabrikasında
homojen bir yem karışımın elde edilmesinde rol oynar.
7-
Yemde tozumayı
önler ve azaltır.
8-
Yemin lezzetini
artırarak hayvanlar tarafından daha kolay tüketilmesine olanak sağlar.
9-
Yem kırma ve
karıştırma makinasının işlevini kolaylaştırır ve aşınmasını önler.
10- Pelet yem yapımını kolaylaştırır.
11- Sıcak stresinde yem tüketimi azalacağından enerji
ihtiyacının karşılanmasında etkilidir.
TEK MİDELİLERDE YAĞLARIN SİNDİRİMİ :
Yağların
sindirimi ince bağırsakta başlar ve tamamlanır. Yağların sindirimine yardımcı
olarak safra tuzu etki eder.
Yağ
+ safra sıvısı = ( Lipaz ) = Yağ asitleri + gliserol.
RUMİNANTLARDA YAĞLARIN SİNDİRİMİ :
Rasyondaki
trigliseritler rumende ( mikrobiyal lipaz ile ) gliserol ve yağ asitlerine
hidrolize olurlar. Kısa zincirli yağ asitleri rumende emilir ( karbon sayısı
12’den az ) uzun zincirli yağ asitleri ince bağırsaklara geçer. Rumen m.o’ları
diğer önemli fonksiyonları ise rasyondaki doymamış yağ asitlerinin
hidrogenerasyonla sitearik asit formuna dönüştürülmesidir.
Yağ asitleri 2 atomlu hidrojenlerle çift
bağlar yer değiştirerek doyurulur. Ruminantlarda ucucu yağ asitleri emildikten
sonra portal dolaşım ile KC’ye gider. Propiyonik asit en çok karbonhidrat
metabolizmasında kullanılır. Asetik ve bütürik asitlerde yağ asiti sentezinde
kullanılırlar.
Not
: * Doymuş yağ asidi doymamış yağ asidine göre daha az enejiye ve sindirilmesi
zordur.
HAYVAN BESLEMEDE LİPİDLERİN ÖZELLİKLERİ
1-
Karbonhidrat ve
proteinden daha fazla enerji verir.
2-
Esansiyel yağ
asidi kaynağıdır.
3-
Vitamin A,D,E ve
K vitamini kaynağıdır.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ
1-
Linoleikasit
2-
Linolenikasit
3-
Araşidonikasit
4-
Oleikasit
5-
EPA
6-
DHA
KETOZİS : Vücutta enerji düzeyi düştüğünde vücutta depo edilmiş
olan yağların hidrolize olması sonucu ortaya Asetoasetik asit ,
B-hidroksibütirik asit, aseton ortaya çıkar. Klinik belirti olarak ağızda ve
aşırı durumlarda sütte bile aseton kokusu ile tipiktir. Hayvanda halsizlik ve
depresyon şekillenebilir. Tedavi olarak kana intravenöz yoldan dekströz ve
gliserol takviyesi yapılır. Yada bol su ile karıştırılmış pekmez hayvana
içirilir.
PROTEİN METABOLİZMASI
Bir
işletmenin %70 gideri yemdir. %70 – Yem – HP. Yemde ki protein miktarı arttıkça
yem fiyatıda artar. Çayır otu HP %9-10 , Buğday %11-12 , Saman %3-4’dür.
Samanda selüloz miktarı fazla olduğu için HP %1’ni anca kullanabilir. Her yem
maddesinde ki ‘’N’’ 6,25’lik kat sayı ile çarpılıp hesaplanır.
*Rendering
: Hayvanın kesim sonrası tüketicinin tüketmediği kısımı ( Kıkırdak vs. ) Yüksek
sıcaklıkta ve basıncla un haline getirilip rasyona katılması durumudur.
-
Bitkisel protein kaynağımı hayvansal protein kaynağımı ?
Sindirilebilirlik
ve içerdiği zorunlu aminoasit miktarı ve çeşitliliği bakımından hayvansal
proteinler daha iyidir.
PROTEİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
%18-19
HP’nin %13-15 ‘ini hayvan vücudunda metabolize eder. Geriye artan kısım ise
dışarı atılır. Bu durum üre ( memelilerde ) , ürik asit ( kanatlılarda ) ve
amonyak ( su canlılarında ) olarak dışarı atılır.
*fibrin
pıhtı demektir ve bunun için proteine ihtiyaç vardır.
PROTEİNLERİN İŞLEVLERİ
1-
Canlı hücrelerde
plazma ile hücre çekirdeğinin temel maddesini oluşturur.
2-
Enzim hormon ve
antikorların sentezinde kullanılırlar.
3-
Kolin , niyasin ,
kreatinin gibi moleküllerin sentezine katılırlar.
4-
Metabolizma
sonucu organizmada şekillenen bazı artık ürünleri zararsız hale sokup vücuttan
atılmalarını sağlayarak koruyucu bir özelliği vardır.
(Benzoik asit + glisin = Hipürik asit )
5-
Gereksinim
fazlası proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırlar.
AMİNO ASİTLERİN SENTEZLENMESİ
-
Mikroorganizmalar
ve bitkiler tarafından basit azotlu birleşikler kullanılarak amino asitlerin
sentezlenmesi
-
Hayvan
organizmasında amino asitlerden amino asit sentezlenmesi.
a)
Transaminasyon =
Glutamik asit – aspartik asit
b)
Enzimatik
reaksiyonla bir karbon grubunun ayrılması serin – glisin
c)
Ketoasitlerin
amonyum tuzları ile birleşmesi
-
Ara metabolizmada
eksojen amino asitlerden diğer amino asitlerin sentezlenmesi.
a)
Metiyonin –
Sistin
b)
Fenilalanin –
tirozin
Soru
*
Metiyonin
bir esansiyel protein olup sistin ve sistein sentezinde kullanılır. Metil
verici bir protein olup , KC ‘de detoksifikasyon yaparlar.
Kanatlılarda
kısıtlayıcı a.a = Metiyonin ve Lizindir.
AMİNOASİT DENGESİZLİĞİ
1-
Amino asitler
rasyonda uygun miktarlarda bulunmalıdır.
2-
Bir amino
asidin yüksek düzeyde bulunması bir başka amino asit üzerinde nisbi yetersizlik
yaratabilmektedir.
3-
Bir amino
asit bakımından yetersizlik ise diğer fazla olan amino asidin israfı anlamına
gelmektedir.
4-
Bu duruma amino
asit dengesizliği denir ( mim. Kanun )
PROTEİN NİTELİĞİNDE OLMAYAN AZOTLU
BİRLEŞİKLER ( NPN )
1-
Aminler :
a)
Arjinin –
Putresin
b)
Histidin –
Histamin
c)
Lizin – Kadeverin
d)
Fenilalanin –
Feniletilamin
e)
Trozin - Tramin
f)
Triptofan –
Triptamin
2-
Amidler : Üre ,
ürik asit , allantoin , asparajin , glutamin
3-
Alkoloidler :
Nikotin , atropin , kokain , kinin , morfin , solanin
4-
Pirimidinler :
Sitozin , Timin , Urasil
5-
Pürinler : Adenin
ve Guanin
AMİNO ASİTLERİN METABOLİZMASI
1-
Amino
asitlerden doku protein sentezi ile doku proteinlerinin amino asitlere
parçalanma işlemi aynı anda oluşmaktadır.
2-
Organizmada
kan serumunda amino asit konsantrasyonu devamlı olarak sabit tutulur.
3-
Kanda ve
vücut sıvısında bulunan sabit amino asit konsantrasyonuna metabolik havuz adı verilir.
-
Aşşağıda verilen
grafik sınav sorusu.
RUMİNANTLARDA PROTEİN METABOLİZMASI
Proteinler
( Protez enzimi ile ) – Pepdidlere ( Peptidaz enzimi ile )- Amino asitlere (deaminasyon ile) – karbon
iskeleti + NH3 – UYA+CO2+NH3
RUMEN İÇERİĞİNDE Kİ AMONYAK
1-
Alınan
proteinlerin parçalanması
2-
Mikrobiyel
proteinlerin parçalanması
3-
Üre resiklusu
4-
Mikrobiyel
proteinlerin biyosentezi
5-
Kana emilim
6-
Sindirim
kanalının daha sonraki bölğmlerine geçiş.
Rumenin içerisindeki amino asit kaynağı
(soru)
By-pass Proteinleri
Değerleri
oldukça yüksek olan rasyonda olmazsa olmazlardan biri olan rumende
sindirilemeden abomazuma geçen proteinlere denir.
-MP:
metabolize olabilir protein - rumenden sonra sindirilen gerçek protein –
yapısında ki amino asitler ince bağırsakta emilir.
RDP:
rumende parçalanabilen protein
RUP:
rumende parçalanamayan protein. Soya fasülyesi küspesi %82,mısır silajı %31,kan
unu %82.
Proteinin
Amaçları:
1-
Mikrobiyel
gelişim ve sentezi için rasyon ile yeterli RDP sağlanması
2-
RDP eksikliği:
mikrobiyel protein sentezinin azalmasına,karbonhidrat sindirimi,yem tüketimi ve
sonuçta verimin azalmasına
3-
RDP fazlalığı:
döl verimi bozukluklarına,idrar ile azot atılımının artması
MOP: yem ve mikrobiyel orjinli olan ve ince
bağırsaklarda emilime uğrayan gerçek proteinlerdir.
VÜCUTTAN AZOTUN ATILIMI
1-
Protein
metabolizmasının son ürünleri türlere göre değişmektedir.
Memelilerde protein metabolizmasının azotlu son
ürünü,üre ile az miktarlarda amonyak,kreatinin,ürik asit ve diğer azotlu
bileşiklerdir.
ENERJİ
Ruminantlarda
enerji dağılımı:
1-
Isı enerjisi %20
2-
Dışkı enerjisi
%30
3-
İdrar enerjisi %5
4-
Yaşama payı %20
5-
Verim enerjisi
%20
6-
Rumen gazları ile
kaybolan enerji %5
7-
Brut enerjisi
%100
Rumenohepatitit
azot tablosu: Rumen içeriği ile emilip kan ile KC ye gelir.üreye çevrilir. Bu
ürenin bir kısmı dışarı atılırken bir kısmı tekrardan kullanılabilir.
Başarılar…
Yorumlar
Yorum Gönder