HAYVAN BESLEME 2
BÖLÜM : 1 YEMLERİN TANIMI , SINIFLANDIRILMASI VE DEĞERLİLİĞİNİ
ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yem : Hayvanın
ağız yoluyla beslenmesi amacıyla kullanılan işlenmiş , kısmen işlenmiş veya
işlenmemiş katkı maddeleride dahil olmak üzere her türlü madde ve ürünlere
denir. Başka bir değişle yem ; normal miktarlarda verildiği zaman hayvana
zararlı etki yapmayan , hayvanların yaşama ve verim payı gereksinimlerini
karşılayan , organik veya inorganik besin maddelerinin bir veya bir kaçını
kapsayan bitkisel veya hayvansal kökenli yada doğada serbest olarak bulunan
maddelerdir.
YEM OLARAK KULLANIMI
YASAK OLAN MADDELER *
1- Her
türlü hormon ve benzeri maddeler
2- Koksidiostatlar
ve histomonastatlar hariç , antibiyotik ve ilaç olan maddeler.
3- Hayvansal
proteinler , hayvansal orjinli organik DCB ve TCB
4- Gübre
, idrar , sindirim sistemi içeriği
5- Tanenli
maddeler
6- Deri
ve deri artıkları
7- Odun
, talaş , toz
8- Atık
sulardan elde edilen atıklar , ev atığı , kentsel atıklar.
9- Ambalaj
yada ambalaj parçaları
10- Restoran
ve yemekhane artıkları
11- Bitki
koruma ürünleri , tohumluklar , bitkisel çoğaltım materyaller yada onların yan
ürünleri.
*KABA YEM : birim
hacmi içinde besin maddeleri yoğunluğu az sindirebilirliliği düşük KM’ sinde
%18 ‘in üzerinde HS içeren yem maddeleridir.
KONSANTRE YEM HAM
MADDESİ ( KESİF YEM ) : birim hacimi içinde besin madde yoğunluğu fazla
sindirebilirliliği yüksek ve KM’sinde %18 ‘in altında HS içeren yem
maddeleridir.
RASYON : yaşama
ve verim payı besin maddeleri ihtiyacını karşılamak için hayvana verilen bir
günlük yem miktarıdır. İşletme tarafından üretilen kısımına temel rasyon denir.
YEMLERİN SINIFLANDIRILMASI***
1-
Yemlerin kaynaklarına göre sınıflandırılması :
a)
Kaba yemlerin : *
-
Yeşil yemler
-
Kök ve yumru yemler
-
Dolgu maddesince zengin yemler
-
Konserve yemler
b)
Ticari ( Konsantre ) yemlerin sınıflandırılması
: *
-
Tane yemler
-
Endüstri kalıntıları
-
Yemlik yağlar
-
Hayvansal kökenli yemler
-
Mineral yemler
c)
Yem katkı maddeleri ( Ticarinin devamı ) *
-
Yem teknolojisi ile ilgili yem katkı maddeleri
-
Duyusal yem katkı maddeleri
-
Besin madde niteliğindeki yem katkı maddeleri
-
Zooteknik yem katkı maddeleri
-
Antikoksidialler ve histomonastatlar
2-
Yemlerin kapsadıkları besin maddeleri
yoğunluğuna göre sınıflandırılması
-
Protein bakımından zengin yemler
-
Enerji bakımından zengin yemler
-
Dolgu maddesi bakımından…
-
Mineral ….
-
Vitamin …
YEMLERİN
DEĞERLİLİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1-
Yemlerin hazırlanış şekli
a)
Kabuğun alınması
b)
Tanelerin bütünlüğünün bozulması
c)
Isıtma – buharlaşma
d)
Peletleme
2-
Yemler arasındaki ortak etkileşim
3-
Beslenme alışkanlığı
4-
Tüketilen yem miktarı
5-
Yemin bileşimi
6-
Yemlerdeki antinutrisyonel faktörler : Soya
fasulyesindeki tripsin inhibitörü , pamuk tohumu küspesindeki gosipol , birçok
yem maddesinde bulunan tanenler , fiğ tanesindeki visin , tane yemdeki fitin ,
şeker pancarı yaprağı ve bazı yabani otlardaki okzalik asit , yonca ve
kolzadaki saponinler , keten tohumundaki linemarin ( yem maddelerinin değerini
düşürmekle beraber tüketen hayvanlara zararlar verir.)
7-
Yemlerin saklanması ve depolanması
8-
Yemlerin üretildiği arazinin niteliği
9-
Yem maddelerinin hasat zamanı
10-
Yemlerdeki bulaşıklık durumu
11-
Kimyasal muameleler
BÖLÜM 2 : KABA YEMLER
BÖLÜM : 2.1 YEŞİL
YEMLER
Henüz gelişimini tamamlamamış , bol yapraklı döneminde sap ,
yaprak , filiz ve çiçeklerini üzerinde bulunduran ve hayvanlara otlatarak yada
biçilerek yedirilen yemlere yeşil yem
denir .
1- Çayır ve mera otlarının kimyasal birleşimi
a) Su
: Çayır ve mera otlarının su miktarı değişkendir. Büyüme döneminde %75-85 iken olgunlaşınca %65 ‘ e düşmektedir.
b) KH
: genel olarak eriyebilir KH miktarı , yem bitkisinin tam çiçeklenme dönemi
öncesinde daha fazladır.
Bileşimi
|
KH
|
Azotlu unsurlar
|
Diğer unsurlar
|
HP( 19.0)
|
GLİKOZ (1,6)
|
TOPLAM N (3,0)
|
LİGNİN (5,2)
|
HY (4,5)
|
FRUKTOZ ( 1,3)
|
PROTEİN-N (2,7)
|
|
HS ( 21,0)
|
SAKKAROZ(4,5)
|
NPN(0,3)
|
|
NÖM(45)
|
OLİGOSAKKARİT(2)
|
|
|
HK(10,8)
|
FRUKTANLAR(7)
|
|
|
|
GALAKTAN(1)
|
|
|
|
ARABAN(3)
|
|
|
|
KSİLAN(6,3)
|
|
|
|
SELÜLOZ(20,2)
|
|
ÖNEMLİ TABLO
|
c) Protein
: %3 – 30 arasında değişir. Nitrit hemoglobindeki demiri ferro halinden ferri
durumuna taşıyamaz ve sonuçta titreme , solunum sayısı artması , sallanma ve
ölüm oluşabilir. Buna nitrat zehirlenmesi denir.
d) Lipit
: Yeşil yem bitkilerinde en fazla %6 kadardır.
e) Mineral
maddeler
f) Vitaminler
g) Enerji
ÇAYIR VE MERALARIN
KALİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1- Vejetasyon
dönemi
2- Bitki
türü
3- İklim
4- Otlama
şekli
5- Toprağın
yapısı ve gübrelenme
MERA YÖNETİMİNDE
DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ NOKTALAR : Mera amenajmanı meraların çoğu doğru bir
şekilde otlatılmasını aşağıdaki temel prensiplere uymak zorundadır.
1- Meraların
uygun bir mevsimde otlatmak
2- Meraları
kapasiteleri dahilinde otlatmak
3- Hayvanları
mera üzerine üniform şekilde dağıtmak
4- Yem
tipine uygun hayvan ile otlatmak
kritik periyot : Büyüme
başlangıcı ile ihtiyaç fazlası besin maddelerinin yeniden dolan depolanması başlangıcı
arasındaki zamana denir.
** Münavebeli otlatma
: meranın otlatma kapasitesi bir birine eşit 6 bölüme ayrılır. Bölümlerin
bir birini izleyecek şekilde otlatılmasından ibarettir. Her bölümün otlatma
süresini bitkilerin dinlenme ihtiyacı belirler. Genelde mera bitkileri
otlandıktan sonra 3-4 hafta dinlenmeye bırakılır. Bu sürede her bölüm dinlenmiş
olur. Her bölüme verilen dinlenme süresi , bölüm sayısının bir eksiğine bölündüğü
zaman bölümlerin otlama süresi bulunmuş olur.
KÜLTÜR YEŞİL YEM BİTKİLERİ
1- BAKLAGİL YEŞİL YEMLERİ
-
Yonca : protein
mineral ve vitaminler yönünden zengindir. Çiçeklenme 1/10 olduğu zaman biçilir.
Tamamen çiçeklendiği zaman karoten miktarı en yüksek düzeyde olan kaba yem
maddesidir. İyi kaliteli kuru yoncada 50mg/kg beta-karoten ve 650-2200 IU/kg
vitamin D2 bulunur. Pektin metil esteraz timpaniye sebep olabilir karşılaşmamak
için buğdaygillerle karışım olarak vermek lazımdır. Saponin etkisiyle köpük ve
gaz birikip ölüme sebebiyet verebilir.
-
Üçgül : Timpani
yoncaya göre daha az gözlemlenir. Çiçeklenme yarıdan fazla olduğu zaman
biçilir. Siyanoglikozit nedeniyle koyun ve sığırda zehirlenmelere sebebiyet
verebilir.
-
Korunga :
Timpani yapmazlar. HP kuru otunda %14-19 arasındadır. Çiçeklenme 1/10 ‘da
biçilir. Bal arıları için iyi bir besin maddesidir.
-
Fiğ : %25-30
HP bulunur. İneklere fazla verilirse sütün tadını bozabilir. Gebe koyunlarda
abort yaptırabilir.
-
Acı bakla
, Yemlik bezelye , Mürdümük : Rum’da toksikasyona sebep olabilir.
-
Gazalboynuzu
: Timpani yapmazlar ve kendisini yeniliyebilirler.
**Yonca ve üçgül
timpani yaparken ; korunga , gazalboynuzu ve nohut geveni timpani yapmazlar.
2- BUĞDAYGİL YEŞİL YEMLERİ
-
Gelir hayvanlarına verilen ve biçimlerine hasıl
denir.
-
Tahıl hasılları : HP %5-12
-
Mısır hasılı : ishale neden olabilirler.
-
Yulaf
hasılı , darı , ayrık , kılçıksız brom otu , kamışsı yumak , çayır kelp kuyruğu
, çayır salkım otu , İngiliz çimi ve İtalyan çimi.
-
Sudan otu
: Yılda 4 kez biçilebilir. 60 cm ‘ye gelince biçilirler çünkü bu dönemde
hidrosiyonik asit içeriği düşüktür.
3- DİĞER YEŞİL YEM BİTKİLERİ
-
Ay çiçeği
yeşili , hayvan pancarı yaprakları , lahana yaprakları , havuç yaprakları : karotence
zengindirler.
-
Şeker
pancarı yaprakları : %15-20 KM , %2-3 HP , %1,3-2,5 HS bulunur. Okzalik
asit ve saponin içerdiği için ishale neden olabilir. 1 kg verildiği zaman 1-1,5
gr CaCO3 verilmesi gerekmektedir. Süt ineklerine sağımdan sonra verilir.
g/kg
|
KM
|
HS
|
HP
|
HY
|
ÇAYIR ÜÇGÜLÜ
|
190
|
274
|
179
|
37
|
Yonca
|
240
|
300
|
171
|
17
|
Korunga
|
230
|
209
|
196
|
26
|
Fiğ
|
180
|
290
|
178
|
28
|
Sorulabilir.
(Ruminantlarda kullanılan bazı baklagil otların besin madde birleşimi ) ( Tablo
)
BÖLÜM : 2.2 KURU OTLAR
Yeşil yemler ot yiyen çiftlik hayvanlarının yaşamlarını sürdürmeleri
, gelişmeleri hatta iyi verim verebilmeleri için gereksinim duydukları hayvan
beslemede büyük önem taşıyan yeşil yemlerin üretimi ülkelerin coğrafi durumuna
göre değişmekle birlikte genellikle yılın sadece 6 ayında mümkün olur. Yeşil
yemler aşağıdaki yöntemlerle konserve edilirler ;
1-
KURUTMA
YÖNTEMİ
-
Doğal kurutma
a)
Yerde kurutma
b)
Sehpada kurutma
-
Yapay kurutma
a)
Ambarda kurutma
b)
Sıcakta kurutma
2-
SİLOLAMA
YÖNTEMİ ( SİLAJ YEMLER )
KURUTMA YÖNTEMLERİ : kurutma
, yeşil yemlerin yapısında bulunan suyun uzaklaştırılması ile tanımlanabilir.
Yöntemin esası bitki hücrelerinin kurutularak öldürülmesidir. Kurutma işlemi
uygulanan yeşil bitkilerin besin maddesi bakımından zengin olduğunda dönemde
biçilip yapılması gerekir. Kaliteli bir kuru ot elde etmek için yeşil bitkide
bulunan su miktarının %15’in altına düşürmek gerekir.
**
Yeşil bitkide ; Su %75-90 arasında , KM ise %12-25’dir
kurutma işlemi uygulandıktan sonra kuru ottaki değerler şöyledir ; KM : %85-88
, su ise %12-15’dir.
DOĞAL KURUTMA : Bu
yöntemle kurutma güneş ışınları ve hava akımı etkisiyle gerçekleşir. Bu
faktörlerin etki derecesi kurutmayı hızlandırır veya yavaşlatır. Özellikle bu
yöntem ile kurutulan bitkilerde fazla miktarda kayıplar oluşur.
a)
Yerde Kurutma : En yaygın kullanılan kurutma
yöntemidir. Yeşil bitkiler biçildiği yerde kurutulur. Güneş ışınları etkisiyle
bitkinin kapsadığı su miktarı %12-15’e kadar düşürülür. Su miktarının %15’in
üzerine çıkması halinde rutubet-mantar-toksik etkiler meydana gelir.
b)
Sehpada kurutma : özellikle yağışı bol
bölgelerde yeşil bitkilerin yerde doğal yöntemle kurutulması pek güvenli
değildir. Bu yöntemle kurutma sonucu oluşan besin maddeleri kayıbını önlemek
yada asgari düzeye indirmek amacıyla sehpada kurutma yöntemi kullanılır.
**
Sehpada kurutmanın yerde
kurutmaya göre avantajları : Sehpada kurutulacak otların biçimi için havaların
düzelmesini beklemeye gerek yoktur bu bakımdan bitki vejetasyonun en uygun
zamanında biçilir. Bu yöntemle kurutulan otun yığılmadan dolayı kızışma
tehlikesi daha azdır. Mekanik zedelenme sonucu meydana gelebilecek yaprak
kayıbıda düşük düzeyde olur.
Dezavantajları : Sehpanın
yaptırılması , bunların bitkinin biçildiği alana taşınması daha sonra
saklanması ek masrafları gerektirebilir.
YAPAY KURUTMA :
a)
Ambarda kurutma : bitkilerin açıkta kurutulmaya
uygun olmadığı hava koşullarında çatı altı veya ambar gibi kapalı yerlerde
kurutulması yöntemidir. Yeşil bitkiler açık havada ve su oranları %40’a
düşürülene kadar soldurulur. Soldurulan bitkiler kapalı yerlere alınarak arasından
kuvvetli hava akımı geçiriir. Ve kapsamlarında ki su miktarı %15’e düşürülene
kadar kurutulmaya devam edilir. Bu kurutma yönteminde bitki yığınına uygulanan
hava ısıtılmadan verilen havadır. Ambarda kurutma büyük yatırım gerektiren bir
yöntemdir. Ancak açıkta kurutma yönteminde meydana gelen besin maddeleri
kayıbının önlenmesi yapılan masrafları çıkarmakta , yöntemi karlı
kılabilmektedir.
b)
Sıcakta kurutma : yeşil bitkilerin sıcak hava
etkisi ile kurutulması bu yemlerin besin değerinin en iyi şekilde korunmasını
mümkün kılar. Bu amaçla sıcak havanın kullanılması dış çevre havasının sıcaklık
ve nemine bağlılığı ortadan kaldırmak bakımından yararlıdır. Kurutma işlemi
için harcanan enerjinin bedeli oldukça yüksektir kayıbı önlenen besin maddeleri
miktarı ile harcanan enerji bedeli arasında iyi bir dengenin kurulması
gereklidir.
KURU OT ÜRETİMİ
SIRASINDA GELİŞEN OLAYLAR
Bu durumda en belirgin değişiklik karoten kayıbına bağlı
olarak pigment değişikliğidir. Hızlı kuruyamayacak kadar çok ıslak olan otların
yığın veya balya şeklinde depolanması durumunda belirgin bir sıcaklık artışına
yol açan fermantasyon gözlemlenir. Bu olgu termofilik küflerin önemli miktarda
üremesine bağlanmaktadır. Bunun sonucu otun rengi kahverengine döner. Otta
kızışmalar oluşur. Aşırı sıcaklık ve küflenmeler protein ve enerjinin
sindirilebilirliğinin önemli derecede azalmasına neden olur.
**Kuru ot üretimi sırasında oluşan besin maddeleri kayıpları
:
1-
Solunuma bağlı kayıplar : bitkideki başlıca
kayıp eriyebilir karbonhidratlarda meydana gelir. Biçilen bitkide kuru madde
miktarı %62’ye ulaşana kadar devam eden solunum sonucunda şekerler CO2 ve H20
ya dönüşür. Böylece geriye bitkinin selüloz ve lignin bakımından zengin kısımı
kalır. Diğer taraftan bitki enzimleri etkisi ile proteinlerdede bazı
değişiklikler oluşabilir ancak bitki yağmur altında kalmadığı sürece HP
değerinde önemli bir değişiklik meydana gelmez.
2-
Fermantasyona bağlı kayıplar : gerek kurutma
sırasında gerekse kurutma sonrası depolamada fermantasyon kayıpları
oluşabilmektedir. Kurutma hızına ve
derecesine göre tarlada yada ot ambarlara konulduktan sonra bitkinin yapısında
bulunan enzim ve bakterilerin yol açtığı fermantasyon kayıpları
gözlemlenebilir. Bundan vitamin A’nin provitamini olan karotenleri önemli
derece etkilenir. Kuru maddesi 150-200mg/kg miktarda bulunan karoten oksidasyon
sonucunda 2-20mg/kg kadar düşer. Karoten kayıbı yeşil bitkilerin sehpalarda
veya kapalı ambarlarda hızla kurutulmalarında kayıp azalmaktadır. Ot iyi
kurutulduğunda aşırı derecede kızışma olmayacak 6 aylık bir depolama sonucunda
KM’deki kayıplar %5-7 ‘ yi geçmeyecektir. İyi yapılmayan kurutmalarda şiddetli
kızışma ve küflenmeye bağlı önemli besin maddeleri kayıbı meydana gelir.
3-
Yıkanma kayıpları : kurutma sırasında otun
yağmurla ıslanması şeker ve proteinler gibi eriyebilir besin maddelerinin su
ile bitkiden ayrılmasına neden olur. Geriye bitkinin HS’i kalır.
4-
Mekanik kayıplar : kurutulan bitkilerin
özellikle baklagillerin besin maddeleri yönünden en değerli kısımları
yapraklarıdır. Bitkinin bu bölümü sap ve gövdeye göre 2-3 kat daha fazla
protein içerir. Ayrıca vit ve mineral bakımından en zengin kısımdır.
5-
Mikroorganizmaların faaliyeti : kötü hava
koşulları nedeniyle kurutma işlemi uzarsa bakteri ve mantar faaliyeti sonucu
bitkide değişiklikler oluşur. Buna bağlı olarak bitkide küflenmeler görülür.
Propiyonik asit gibi fungusitler kullanılması gibi otlarda küf oluşumunun önüne
geçilebilir.
KİMYASAL KRİTERLER : elde
edilen kuru ot üzerinde weende analizi yöntemine göre bir dizi inceleme
yapılır. Bir otun değerlerinin belirlenmesinde HS miktarı bir önem taşır.
-
ADF : hücre duvarında lignin ve selüloz vardır.
-
NDF : hemiselüloz vardır , sindirebilirlik
yüksektir. Değerlendirmede bu önemli rol oynar.
**FİZİKSEL KRİTERLER
1-
Yaprak oranı %40
2-
Renk : parlak yeşil
3-
Aroma
4-
Yumuşaklık ve esneklik
5-
Yabancı madde
SİLAJ YEMLER
** Yeterli düzeyde kuru madde ( %30-40 ) içeren yeşil
yemlerin biçildikten sonra anaerob koşullarda saklanması sonucu elde edilen
fermente yemlere silaj yemi , yapılan işleme silolama ve yapılan yere silo
denir.
SİLAJ YAPILMASININ
NEDENLERİ
Kaba yemler hayvan beslemede 4 yöntemle değerlendirilir ;
1-
Merada otlatma
2-
Kuru ot elde etme
3-
Silaj yapma
4-
Balya silajı yapma
Silaj yeminin yapımı sırasında 3 önemli faktör vardır ;
1-
Silo yeminin kimyasal kompozisyonu : silajlarda
genellikle KH bakımından zengin bitkiler kullanılır çünkü bakterilerin yüksek
nişastalılarda artması ve fermentasyon olayına bağlıdır.
2-
Silo yemine O2 girişi : Silajın sıkıştırılması
ve kullanılan yemin hep aynı yerden alınmasıdır.
3-
Bakteriyel popülasyon aktivasyonu
** Not : Fermantasyonun devam etmesi kaba yemin kimyasal
kompozisyonuna bağlıdır. Fermantasyonda iyi bir korumanın sağlanması için silaj
yeminde laktik asit üretiminin yüksek , pH’ın düşük , şeker miktarının yeterli
ve buffer kapasitenin yüksek olması gerekir.
**SİLAJIN AVANTAJLARI
1- Silaj
yemlerde besin madde kayıbı minimum seviyededir.
2- Kötü
hava koşullarında dahi iyi kaliteli yem elde edilir.
3- Her
mevsimde , meranın yetersiz kaldığı durumlarda hayvanlara daha ucuz ve özsu
bakımından zengin yem yedirme olanağı sağlar.
4- Kurutuldukları
zaman sertleşen yemler silolandığında daha yumuşak bir hal alır ve hayvan
tarafından sevilerek tüketilir. Böylece daha ekonomik bir yem üretimi sağlanır.
5- Fermantasyon
sırasında yeşil yemler tazeliğini ve yumuşaklılığını koruduğu için lezzetli ve
hoş kokulu biraz laksatif etkiye sahip ve hayvan tarafından istekle tüketilen
yem elde edilir.
6- Silaj
yemler her dönüm araziden maksimum verim alma olanağı sağlar.
7-
Silajın depolanması kuru ota nazaran daha
kolaydır ve her kilogram KM için daha az alana ihtiyaç vardır.
8-
Bu yöntem sayesinde tarla erken boşaltılır
dolasıyla ikinci bir ürün ekimine hazırlanır. Çünkü bitkinin silolanması için
besin maddesi yönünden yoğun olduğu dönemde biçilir.
9-
Yangın tehlikesi yoktur.
10-
Silo yemi usulüne uygun elde edildiğinde uzun
süre değerini kaybetmeden saklanabilir. dolayısıyla iyi bir yedek yem olarak
işletmede tutulabilir.
**SİLAJ YAPIMININ
OLUMSUZ YÖNLERİ
1-
Silo üretimi için silo adı verilen yapılara
ihtiyaç vardır. Sözü edilen yapıların yapımı kurutma yöntemine göre daha
pahalıdır.
2-
Silo yemi güneşte kurutulan ota göre daha az D
vit. içerir.
3-
Yüksek düzeyde su kapsadığından aynı miktar kuru
maddenin servisi için 3-4 misli işçilik gerektirir.
4-
Silolama sırasında özellikle silajı zor yapılan
yem bitkilerine katkı maddesi ve prezervatif kullanmak gerekir. Bunlarda ekstra
masraf oluşturur.
** SÜT ASİDİ
BAKTERİLERİNİN OLUŞMASI İÇİN OPTİMUM KOŞULLAR
1- Yeşil
bitkilerin soldurulması ve parçalanması
2- Anaerob
ortam
3- Isı
: süt asidi bakterilerinin bir bölümü 40-45C’de ürer. Bunlara sıcak süt asidi
bakterileri denir. Bir bölümüde 8-30C’de çoğalır. Bunlarada soğuk süt asidi
bakterileri adı verilir.
4- pH
: 3.8-4.2
5- KH’ça
zengin ortam
SİLO YEMİ YAPIMI İÇİN
UYGUN YEM BİTKİLERİ
1-
Silolamaya en uygun yemler : mısır hasılı ,
şeker pancarı ve hayvan pancarı yaprakları ve başları ve darı hasılı.
2-
Silolamaya az uygun yemler : tırfıl , hububad
sapları , üçgül , yer elması yeşili , ay çiçeği yeşili.
3-
Silolaması zor olan yemler : körpe çayır otları
, bakla , lüpen , üçgül.
4-
Silolanması en zor olan yemler : yonca , korunga
, fiğ , bezelye.
** İYİ BİR SİLAJDA
OLMASI GEREKEN KRİTERLER
1- Anaerobik
ortam : en önemli kriterdir.
2- Koku
: sirke asidi veya şarap kokusunda olmalıdır.
3- Renk
: zeytin yeşili olmalıdır.
4- pH
: 3.8-4.2 arasında olmalıdır.
5- Bitkinin
doku bütünlüğü
MISIR HASILI SİLAJI :
çok fazla yaygındır. Mısır silajı enerji yönünden zengin olup kapsamındaki
selülozun sindirimide yüksektir. En olumsuz yanı ise HP düzeyinin %10’nun
altında olmasıdır. Mısır silajı yapılırken 2 önemli kriter vardır bunlar ;
mısır hasılının biçim zamanının çok iyi belirlenmesi , iyi bir fermantasyonun
sağlanmasıdır. Mısır hasılında en uygun biçim zamanı tanenin koçan ile
birleştiği yerde siyah bir tabakanın oluştuğu dönemdir. Silaj yemi 4 farklı
dönemde biçilebilir.
1-
Süt taneli dönem
2-
Hamur kıvamı
3-
Hamur kıvamının son dönemi
4-
Tanenin tam sertleştiği dönem olarak
sınıflandırılabilir.
MISIR SİLAJININ
BOZULMASINA NEDEN OLAN FAKTÖRLER
1- Kuraklık
2- Yüksek
sıcaklık
3- Küf
ve mantar
4- Ayazda
ve dolu yağışında büyük hasara uğrarlar.
SİLO YERLERİNİN
BELİRLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
1-
Silonun ahırın yakınında olması gerekir. Böylece
işçilikten tasarruf edilmiş olur.
2-
Silolar şerbet ve gübre çukurlarına yakın
olmalıdır aksi halde sızıntı ile silo yeminin bozulması söz konusu olabilir.
3-
Silaj materyalini kaplara doldurma boşaltma ve
ahıra taşınmasını kolaylıkla yapılabilecek yerler seçilmelidir.
4-
Silonun biraz meyilli bir yerde yapılması
gerekir. Eğer düz bir yerdede yapılacaksa silo tabanına %1-2 meyil vermek
özellikle yağmur sularının dışarı atılması için şarttır.
5-
Silajın kullanıldığı ahırda çok iyi bir
havalandırma planının yapılması gerekir.
SİLAJ
MİKROBİYOLOJİSİSİ
1- Homofermantatif
laktik asit bakterileri
2- Heterofermantatif
laktik asit bakterileri
SİLAJDA KATKI
MADDELERİ
a) Etkili
bir fermantasyonla iyi bir koruma sağlamak.
b) İyi
bir besin madde değerine ulaşılmasıdır.
1- Sitimülanlar
:
a) Melas :
b) Peynir altı suyu
c) Şeker
d) KH ile zengin maddeler
e) tuz
f) kireç taşı
g) enzimler
2- İNHİBİTÖRLER
SİLAJ TÜKETİMİ : süt
ineği rasyonuna mak. 40kg silaj yemi verilebilir ancak ideal oran
15-30kg/gündür. Besi sığırlarına ve danalara 15kg/gün , koyunlara 3-4kg/gün ,
atlara 5kg/gün silaj yemi verebilir.
KÖK VE YUMRU YEMLER :
Bu gruptaki yemlerin bir özelliği hem
insan hemde hayvan yiyeceği olarak kullanılmasıdır. Kök ve yumru yemlerde su
miktarı %75-94 arasında değişmektedir. Kök ve yumru yemler besin maddeleri
bakımından karşılaştırılsa yumru yemler kök yemlere göre KM ve HP bakımından
daha zengindir. Aynı zamanda proteinin biyolojik değeride yumru yemlerde daha
üstündür. Organik maddenin büyük bir kısımı yumru yemlerde nişasta kök yemlerde
ise şeker tabiatında bulunmaktadır.
1-
**KÖK
YEMLER : Bu yemler arasında şeker
pancarı , hayvan pancarı , havuç ve şalgam yer almaktadır. Havucun çiftlik
hayvanlarında kullanım amacı pek ekonomik değildir. Ancak atlar başta olmak
üzere diğer hayvanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
a) Hayvan Pancarı : KM %16 HP % 8 HS %4.5
ME %12.5. sığırlarda fazla verildiğinde süt yağını azaltır ve sütün tadını
bozar.
b) **Şeker Pancarı : Hayvan beslemede 4
ürünü kullanılır ;
1- Kendisi
2- Posası
3- Yaprakları
4- Şeker
elde edilmesi sırasında elde edilen melas.
Şeker pancarı hayvan yemi olarak kullanılacaksa şu noktalara
dikkat etmek gerekir;
1-
Şeker pancarı hayvan pancarına göre daha fazla
toprak ve çamur içerir hayvanlara verilmeden önce iyice temizlenmelidir.
2-
Şeker pancarı belli bir süre depolanacaksa
yaprak dipleri ile pancar başları kesilmeden bırakılmalıdır aksi halde kısa
sürede çürürler.
3-
Şeker pancarı kolay eriyebilir. KH ile zengin
olduğu için rum.’larda gaz oluşuma neden olur. Kuru ot yonca ve saman gibi
yemlerle karıştırılıp verilmelidir.
Şeker pancarında KM’nin büyük bir kısımı şekerden ibarettir.
Şeker pancarı protein bakımından yetersiz olup bunun çoğuda NPN şeklindedir.
Şeker KM hayvan pancarından daha fazla olup %22-25 arasındadır. HP %4.8 HS %4.8
HY % 0.4 HK %1.9 ME %13.7 ve % 3 sakkaroz , 114mg Ca bulundurur.
Melas : Şeker pancarından pekmez gibi bir özsuyu elde edilir
ki buna denir NPN bakımından zengindir.
c) Şalgam : KM %9 HP %12.2 HS %11.1 HY
%2.2 HK %7.8 ME %11.2 MJ/kg
d) *Havuç : karoten kaynağıdır. Tereyağına
sarı renk , yumurtanın sarısını iyileştirir , süte lezzet verir. KM %12 HP %8.8
HS %9.2 HY %1.7 HK % 10 ME % 12.5 MJ/kg
2- YUMRU YEMLER : Daha yüksek KM ve düşük
HS içerirler. Patates , tatlı patates , yer elması , tapiyoka örnek olarak
verilebilir.
a) Patates : KM’nin yaklaşık %10 HP olup
bunun yaklaşık yarısı azotsuz ön maddeden ibarettir. Mineral maddeler
bakımından genelde yetersizdir. Sadece potasyumca zengindir. Ortalama olarak
%21 KM %11 HP %3.8 HS %5 HY %4.2 HK %12.5 MJ/KG ME bulunmaktatıdır. Patates 2-10mg/100mg
arasında değişen oranlarda solanin adı verilen alkaloid içermektedir.
Genellikle olgunlaşmamış filiz veren patateste ve küçük yumrularda ( yeşil
patates ) daha fazladır.
b) Tatlı patates : karoten bakımından
normal patatesten daha zengin rengi farklı proteini hemen hemen tümü geçektir.
Sindirilme derecesi yüksektir. %32 KM kurunun içerisinde %3,9 HP %1,6 HY %3,8HS
%5,8HK %12,8 MJ/KG ME içermektedir.
c) Yer elması : yapısında %20KM bu KM’de
%7,5 HP %3,5 HS %1 HY %5,5HK 13,2 MJ/KG ME içermektedir. At sığır ve domuzlara
verilir. * çok fazla inulin içerir katı maddesi veya gıda takviyesi olarak
kullanılır.
d) Tapiyoka : %37 KM bu KM’de %3,5 HP %
4,3 HS %0,9 HY %3 HK %65 Nişasta 12,8 mj/kg ME içermektedir. Civciv ve piliç
yemlerine %10, yumurta tavuklarına %20
verilir eğer %40’dan fazla olursa yumurta sarısı beyazlaşır. Broyler’e %25 süt
ineklerinin karma yemlerine %20 besi sığırlarının karma yemlerine %50 oranında
katılır. %30’un üzerinde sütçülere verilirse süt yağında sertleşme yapar.
DOLGU MADDESİNCE
ZENGİN YEMLER
Balast : Rumen içeriğinin doldurulması ile tokluk hissinin
verilmesi için kullanılan maddelere denir.
Bitki kalınlaştıkça selüloz miktarı artar dolgu özelliğide
artmış olur. Dolgu maddesinin uygun miktarda rasyonda bulunması düzenli
sindirim ile mekanik doyumun sağlanması için gereklidir.
Mide bağırsak kanalının belirli oranda yemle dolması
anlamına gelen mekanik doyum beslenme fizyolojisi bakımından fizyolojik doyum
kadar önem taşır. Rum’da mekanik doyumun olması için sindirim kanalının
yaklaşık %75’i dolu olmalıdır. Bunu sağlamak için süt ineği rasyonlarının
KM’sinde %18-22 kadar HS bulunması gerekir.
Dolgu maddesi yetersiz olur ;
1-
Yem maddeleri kanaldan hızlı geçer tam
yararlanma sağlanamaz.
2-
Hayvanların altlıklarını yemek , tahtaları
kemirmek ,yemliklerini kemirmek suretiyle dolgu maddesini karşılamaya
çalıştıkları görülür.
3-
Aşırı yetersizliğinde Rum’larda pika kanatlılarda
kanibalismus ortaya çıkar.
4-
Aşırı fazlalığında sindirim bozukluğu , yemlerin
iyi değerlendirilmemesine , besin madde gereksinimin tam olarak karşılanamaması
sonucu fizyolojik açlık şekillenir.
Saman , Kavus , Kes dolgu maddeleridir.
**SAMAN : bitki vejetatif
dönemini tamamlamış olan maddeye saman denir.
Kuru ot : vejetatif dönemi tamamlamadan suyun
uzaklaştırılması sonucu şekillenir.
a)
Buğdaygil samanları : işletmede en çok
kullanılanlardandır. Buğday , arpa , yulaf , çavdar ,pirinç , mısır samanları bu
gruba girer. Yazlık olan bitkiler daha kısa bir vejetasyon süresine sahip
olduğundan daha az ham selüloz içerirler.
-
Buğday samanı : ülkemizde üretilen samanlar
içerisinde en fazla olanıdır. Yazlık ve kışlık olarak ekilir.
-
Arpa samanı : yem olarak yulaf samanından daha
düşük değerlidir. Sert , kaba , lezzetsiz olduğundan isteksiz tüketilmesine
neden olur. Yüzde %50’den fazla selüloz içerir.
-
Yulaff samanı : Sevilerek tüketilir. Ca/P oranı
ise diğer samanlara göre daha geniştir. * diğer samanlar tereyağının
sertleşmesine neden olurken yulaf samanı süt ve tereyağ üzerine olumsuz etki
yapmaz.
-
Mısır samanı , pirinç samanı , çavdar samanı ,
b)
Baklagil samanları
-
Bakla samanı : Besin maddesi yönünden
buğdaygillere göre zengin olmasına rağmen sert olduklarından dolayı hayvanlar
istekle tüketmezler.
-
Bezelye samanı , Fiğ samanı , mercimek samanı ,
soya samanı.
DOLGU MADDESİNCE
ZENGİN DİĞER YEMLER
MISIR KOÇANI : Tane
ve koçan kılıfları ayrıldıktan sonra geriye kalan kısımlarıdır. Proteini düşük
selülozu yüksektir. %90 KM %3-4 HP %35-40 HS %1 HY %2 HK.
WENDE ANALİZİ , FOTO EKLENECEK.
**YEMLERİN
SINIFLANDIRILMASI
A) KABA YEMLER
-
Yeşil yemler
-
Kök ve yumrular
-
Dolgu maddesince zengin yemler
-
Konserve yemler
B) YOĞUN YEMLER
-
Tane yemler
-
Endüstri kalıntısı yemler
-
Hayvansal kökenli yemler
-
Mineral yemler
TANE YEMLER :
1- BUĞDAYGİL TANE YEMLERİ : mısır , arpa ,
yulaf , çavdar , darı buğdaygil tane yemlerine örnektir.
-
Besin madde birleşimi %80-85 Karbonhidrat %80-83
azotsuz ön madde , %2-5 HS ( yulaf %11 ) %8-12 HP bu ham proteinin içerisinde
%85-90’ı gerçek proteindir. Protein kalitesine göre yulaf – arpa – buğday –
mısır’dır. Çoktan aza doğru sıralarınır. Enerji miktarına göre ise ; bu
sıralamanın tam tersi durum söz konusudur. %4-6 HY yulaf , mısır , darı , %1-2
HY buğday , arpa , çavdar , pirinç’te bulunur. Mineraller Ca düşüktür. P
yüksektir. Vitaminler B grubu ve E vitamini , riboflavin , A ve D vitaminin ön
maddeleri , niyasin : arpa buğday ve darıda yüksek oranda , çavdar mısır ve
yulafta düşük orandadır. Tane yemler ağırlık , nem içeriği , yabancı madde ve
tohum oranı , kırık ve hasarlı tane sayısı ve renk değişikliğine göre
sınıflandırılır.
MISIR : 3400 kcal/kg ME içerir. HS %2-2,5 , HP %8 HY %3-6 doymamış
yağ asidi yüksektir. Vitaminler ; Sarı mısırda kriptoksantin ve
ksantrofiller’dir. Su ve yağ oranı yüksektir. Broyler yemlerine %60 katılır.
Sindirilebilir besin maddeleri ve metabolize olabilir enerji düzeyi yüksektir.
Besi sığırlarında vücut yağ oluşumuna neden olur. Süt ineklerine verilmesi
tereyağı yumuşattığı için doğru değildir. Su oranı fazladır bu sebepten
bozulması kolaydır. Küflenmede mikotoksinler oluşur , yem niteliğini ortadan
kaldırır. Sarı taneli mısır A vitaminin ön maddesi olan karoten ve ksantofil bakımından
zengin olduğundan dolayı tavuk beslemede ki önemini artırmaktadır.
BUĞDAY : Buğday
lezzetli , SD değeri yüksek, ME 3100 Kcal/kgdır. %10-14hp(Küçük tanede
protein yüksek), HY %2, HS%2.
Endospermdeki proteinler gliadin, glutelin lizini 3 kat artırır. Yapısında
bulunan NOPa bağlı olarak kanatlıda kullanımı sınırlıdır. Kışlık sert çıkabilmektedir.
Taneler sert olduğundan verilmeden önce öğütülür toz olmamalıdır. Gluten
içerdiği için kursakta hamurumsu kitle oluşturur. Süt ,neklerinin karma
yemlerine %30-50, broyler yemlerinde %20, yumurta tavuklarında ise %30
düzeyinde kullanılır. Atlarda kolik rum da timpani yapar fazlası.
Not: NOP;arabinoksilan buğday ve çavdarda, B-Glukan arpa
yulafda bulunur.
ÇAVDAR:Besin
maddeleri kompozisyonu bakımından buğdaya benzer olgun taneleri nişasta
bakımından zengindir. Protein düzeyi diğer tahıllara göre iyidir.
*Fazla miktarda yedirilmesi sindirim bozukluklarına,
içerisinde bulundurduğu ergotamin maddesi ile kan basıncını yükseltmekte, gebe
inekler tarafından tüketildiğinde uterus kas kontraksiyonu sonucu abort yapar.
Atlara yüksek düzeyde verildiğinde laksatif etki yapabilir. Bu da kırılarak
veya ezilerek kullanılır. Kanatlılarda kullanılması uygun değildir.
ARPA: Kavuz oranı
danenin %10-14ü kadar olduğundan selüloz miktarı düşer. Arpanın prote,n değeri
ort %9-12 civarında olup protein kalitesi yüksek değildir. Ancak mısıra göre
daha fazla değerli proteine sahiptir. Bu bağlamda Lizin, triptofan, metionin,
ve sistin değeri yüksektir. HS %5, HY %2 dir. Arpanın yapısında bulunan NoP
nedeniyle kanatlılar için uygun değildir. Arpanın yapısında bulunan B-glukanlar
suda çözülebilen nitelikte NoP dir. Arpa ezilerek verilmesi rum da
daha az sindirim bozukluğu gözlenmesine sebep olur. Un haline
getirilmesiyle ağızda hamurlaşır. Arpa süt ineklerine fazla verilirse yem
tüketiminin azalması asidozis, laminitis ve karaciğer apsesi gibi bozukluklara
daha duyarlı hale getirmektedir. Ayrıca tek kullanılması rumende gar yapar.
Besi sığırlarında arpanın yüksek düzeyde verilmesi yapısında bulunan doymuş yağ
asitlerinden dolayı eti sertleştirir.
YULAF: Yüksek
derecede selüloz ( %11) düşük düzeyde enerji kapsadığı için tavuk ve domuzlara
verilmesi önerilmez. Sindirilme derecesi diğerlerine göre düşüktür. Protein
içeriği %12 civarıdadır. Yağ %4-6, HS% 11, Vit E diğerlerinden 2 kat fazla
metionin, histidin, triptofan diğer tahıllardan azdır, lizin yüksektir.
İçerisinde bulundurduğu doymamış yağ asitlerinden dolayı süt veriminde ve
yağında iyi etki yapar. Çok yenirse tereyağı yumuşar. A D vitaminleriyle niasin
azdır. Kanatlılarda kanibalismusu önler.
DARI: Besin
maddeleri kompozisyonu türlerine göre
oldukça değişkenlik gösterir. HP kuru maddede %10-12, HY %2-5, HS %2-9
civarındadır.
2- BAKLAGİL TANE YEMLERİ
HP % 20-40, HY %2-5 ‘ dir. HS buğdaygillere göre düşüktür.
Sindirime derecesi yüksektir. K ve P yüksektir, Ca buğdaygiillerden daha
fazladır. B grubu, riboflavin, vit E bakımından zengindir. Acımsı bir tat
olduğu için istekle tüketilmezler.
BAKLA: HP %
25tir. Lizin kapsamı tahıl tanelerinden yüksektir. Bu baklagil tanesinin
metabolik enerji içeriği 2,7-3 mcal/kg arasında olup bu değer rumlar için 3,22
civarındadır. Baklanın bazı türlerinde vicine ve konvicine adı verilen
antinutrisyonel maddeler bulunur. Süt ineğine günde 2-3 kilo, laktasyondaki
koyunlara 250 gr besi sığırı karma yemlerine %25 ve atların günlük rasyonuna
1-3 kg katılabilir.
YEMLİK BEZELYE: HP
%22-24, baklaya göre HS düşük, sindirilme derecesi yüksektir. K, P, Cu,
Karotin, Niasin bakımından zengindir.
***SOYA FASÜLYESİ: Baklagillerde
en yüksek yem değerine sahiptir. Ortalama %18-21 Yağ ve %38 HP içerir.
Metiyonin sınırlayıcı amino asittir. Diğer eksojen aminoasitler açısından
oldukça iyi durumdadır. Sindirilme derecesi yüksektir. Yapısında ki tripsin
inhibitörü ve guatrojenik maddelerden dolayı tek mideli ve kanatlıların
beslenmesinde işlem görmeden kullanılması doğru değildir. Bunların dışında
bulunan diğer antinutrisyonel faktörler , raşitojenik , üreaz ve antivitamin
B12’dir. Yağı alındıktan sonra elde edilen küspesi iyi bir protein kaynağıdır.
Süt ineklerine günde 1 kg , eğer 1 kg ‘dan fazla verilirse süt kıvamı ve kokusu
değişir. Atlara günde 500g yedirelebilir.
**Soya fasulyesinde 36-38 HP , 18
HY ve antinütr.(+)’dir. Tam yağlı soyada bu olay sırasıyla , 38-36 , 18 (-) ,
Soya fasülyesi küspesinde ise 44-48 , %1 ‘den daha az HY vardır ve (-)’dir.
ENDÜSTRİ YAN ÜRÜNLERİ - BUĞDAY
KEPEĞİ : kaba kepekte incesine göre daha çok kabuk bulunduğundan ham
selüloz daha fazla hap protein ise daha küçüktür.
|
HP
|
HY
|
HS
|
HK
|
ME
|
|
|
|
|
|
|
Kntlı
|
Rum
|
Kalın kepek
|
15
|
4
|
14
|
6
|
1500
|
2500
|
Razmol
|
18
|
5
|
6
|
4
|
2200
|
2600
|
Bonkalit
|
17
|
3
|
4
|
2
|
2400
|
2750
|
Embriyo
|
25
|
8
|
3
|
4
|
2800
|
3300
|
Buğday kepeği %12-17 düzeyinde HP içerir , buğday kepeğinin
tanesine göre daha fazla lizin kapsaması nedeniyle biyolojik değerliği
tanesinden daha yüksektir. HS bakımından zengin miktarı ortalama %10-17’dir.
Ortalama %42 NDF , %12 ADF içerir. Buğday kepeği mineral bakımından taneden
daha zengindir. Ca %0,13 , P %1,3 ‘tür. Fosforon %90’ fitin şeklinde bağlıdır.
B grubu vitaminlerce zengindir. Buğday kepeği buhar kullanılarak
peletlendiğinde enerji düzeyi %10 yararlanılabilir P düzeyi ise %20
artmaktadır. Buğday kepeğinin selülozunun yüksek enerjisinin düşük olması
nedeniyle yüksek enerjili kanatlı rasyonlarına katılmaması daha uygundur. Süt
ineği ve besi sığırlarına karma yemine %25 katılabilir. Kepeğin bu önerilen
miktarlardan fazla verilmesi süt yağında ve iç yağında yumuşamaya yol
açar. Kuzular için %5 , koyunlar için
%20’ye kadar katılabilir. Atlarda uzun süreli verileceği zaman 500gr’dan fazla
verilmemeli aksi taktirde ishal ve iş gücü zayıflığı görülebilir.
RAZMOL : kepeğe
göre daha ince olup , HS düzeyi %4-7 daha düşüktür. B grubu vitaminlerce
zengindir. Kanatlı ve sığır karma yemlerine %20’ye kadar katılabilir. Razmol
nişasta tabiatında olmayan polisakkaritleri yüksek düzeyde içerdiğinden kanatlı
rasyonlarına ksilenaz ile birlikte katılması
performansı olumlu yönde etkilemektedir.
BONKALİT : bonkalit
un ve ince kepek içermektedir. HS %2-6 HP %15-18 arasındadır. B grubu
vitaminlerce zengindir. Kanatlı rasyonlarına %20’ye kadar katılabilir.
BUĞDAY EMBRİYOSU : buğday
embriyosu tanenin %2-2,5’unu oluşturmaktadır. Diğer bir deyişle 1 ton buğdaydan
2.5 kilo elde edilmektedir. Buğday embriyosu en az %25 HP ve %8 HY , %3 HS
içerir. Proteini yüksek olduğu için diğer ürünlere göre sindirebilirliği ve
biyolojik değerliliği de yüksektir. B grubu vitaminleri , kolin ve E vitamini
bakımından zengindir.
MISIR NİŞASTA
ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ
MISIR GLUTEN UNU : %20
HP içerir sindirebilirliği yüksektir %20 nişasta içerir. Kanatlı , kuzu ,
buzağı %5 , sığır koyun %10 yemine katılır. Süt ineklerinde önemlidir. Maksimum
enerji kanatlılarda 3500-3700 kcal/kg , ruminantlarda 3050’dir. Mısır gluten
yemine ıslatma suyu %20-30 ilave edilir. Rasyonun maliyetini düşürebilmekle
beraber yumurta verimini artırır. Sarı mısırdan üretilen glüten unu daha fazla
vitamin A içerir.
MISIR MELASI : KM
%75 , %0,3HP , Ham kül miktarı %8’dir.
ŞEKER ENDÜSTRİSİ YAN
ÜRÜNLERİ
Kristalleşmeyen şekerler suda çözünmüş bulunan diğer bütün
maddeler koyu pekmez kıvamında bir madde olan melas’ta toplanır. Şeker
endüstrisi yan ürünleri , silaj yemlerin hazırlanmasında kullanılır. Pancarın
şeker içermeyen büyük bir bölümü pektinden oluşmuşturdur. Pektin rum’un
dışındaki hayvanlarda iyi değerlendirilemez. Süt inekleri beslenmesinde
lezzetli olduğundan tercih edilir.
YAŞ ŞEKER PANCARI
POSASI : 100 kg pancardan ortalama 40-60 kg yaş posa veya 4,5kg kuru posa
elde edilir. Kolay sindirilir. İştahla tüketilir. Su miktarı fazla olduğundan
kısa sürede tüketilmelidir. Bozulmaması için silolarda iyice sıkıştırılıp
örtülmesi gerekir. Yaş posa %12-16 KM , %0,7 HK , %1,3 HP , %0,1 HY , %3 HS ,
%0,7 SHPY sahiptir. Kuru madde sindirilme derecesi %77’dir. Protein ve yağ
bakımından fakir , selülozca zengindir. Besleyici değeri düşüktür. %0,11 Ca ,
%0,01 P , %0,08 K içerir. Rasyona katıldığında bu minerallere dikkat
edilmelidir. Suyu fazla olduğundan hayvanlara fazla verilmemelidir. Aksi halde
ishal ve metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Süte kokusu geçtiği için sağımdan
sonra verilmelidir. Abort yapabilir. Doğumu yaklaşanlara verilmemelidir. Tek
yönlü verildiğinden dolayı mineral maddelerden zayıf olduğu için halsizlik ,
gece körlüğü , kemik ve eklemlerde bozukluklar , ishal ve açık renkli et
üretimi gibi olumsuzluklar görülür. Besi sığırlarında günde 10-20kg , süt
ineklerine 20-30kg , koyunlara 2kg , atlara 10kg’ye kadar verilebilir. Yapağı
bakımından kullanılan koyunlarda kullanılırsa yapağıda bozulmaya yol açabilir.
KURU ŞEKER PANCARI
POSASI : pireslenmiş yaş pancar posasının kurutulması ile elde edilir. İyi
saklanması için %13’den fazla su içermemelidir. HP %9 , SHP %6 dolayındadır.
Ruminantlar için enerjisi 2400kcal/kg’dir. Rumende fermente olabilir.
Metabolize enerji düzeyi yüksek olup 2350kcal/kg’dir. HS yüksek olmasına rağmen
organik madde sindirilme derecesi yüksektir. Azotsuz ön maddenin büyük bir
bölümü pektinden oluşmuştur. Posada pektin miktarının yüksek olmasından dolayı ,
konstipasyon yapıcı etkisi bulunmaktadır. Fakat süt yağ oranına olumlu etki
yapmaktadır. Ca %0,67 , P %0,25 düzeyindedir. Min ve vit. Bakımından fakirdir.
Yenirken fazla su çektiğinden dolayı ağız salyasını emer ve yutmayı
güçleştirir. Yemek borusunu tıkaması ve rumende şişip kalbe basınç yaparak
kalbi durdurması sonucu ölüme sebep olma tehlikesi vardır. Bu tehlikeyi önlemek
için posaya 5-6 misli su ile 1 gün önceden ıslatarak yedirilir.
MELASLI KURU PANCAR
POSASI : Laksatif etkisi vardır. Eksik yönleri tamamlanıp hayvanlara
verilebilir. Süt ve besi hayvanlarına %30’a kadar verilir.
MELAS : kristalleşmeyen
şekerlerdir. Suda çözünen mineral maddeler ve diğer suda çözünen maddeler
melasta toplanır. KM %70-75 , Şeker % 50-55 , HP % 7-8 ( çoğunluğu NPN ) , ME Rum
için 2300kcal/kg , FME yüksektir. Vitaminlerden niyasin ve pantotenik asiti
yüksektir. Yüksek düzeyde Alkali içermesinden dolayı ve şekerli maddelerin
bulunması nedeniyle laksatif etkisi vardır. Bundan dolayı konstipasyon etkili
yemlerle birlikte kullanılmalıdır. Pelet yapımında yapıştırıcıdır. Tozlaşmayı
önler. Yemi enerji bakımından zenginleştirir ve peletleri güçlendirir. Rum
karma yemlerine %8-10 kanatlı karma yemlerine ise %2-5 verilir.
FERMANTASYON
ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ
Nişasta ve şeker içeren ürünlerin nişasta veya şekerleri
m.o’lar tarafından fermentasyona uğratıldığında oluşan yan ürünlerdir.
A) BİRA ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ
|
HP
|
HY
|
HS
|
HK
|
ME
|
|
|
|
|
|
|
KANATLI
|
RUMİNANT
|
Malt Çili
|
25
|
1
|
15
|
6
|
1600
|
2600
|
Malt Posası
|
26
|
7
|
15
|
4
|
2300
|
2300
|
Bira mayası
|
44
|
1
|
1
|
6
|
2400
|
2800
|
MALT POSASI : Malt’ın
suda çözünmeyen kısımına denir. Süt sekresyonunu uyarıcıdır. Süt verimini
artırır. Kanatlılar için pek tercih edilmez. %20-25 KM içerir , selüloz düzeyi
%15-20 , forfor bakımından zengindir.
BİRA MAYASI : Lizin
fazladır. KM %16 , açık sarı ile kahve renginde hoş lezzetlidir. Protein ve
vitamince zengindir. HP sindirilme derecesi yüksektir. Vit.C ve Vit.B12
bakımından zengindir. Vit D2’nin ön maddesi olan ergosterin fazla miktarda
bulunur. Fosfor ve demir bakımındanda zengindir.
ALKOL DAMITMA
ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ
Bu amaçla kullanılan en fazla ürünler arpa , buğday ve mısır
gibi nişasta bakımından zengin olan tahıl taneleridir. Elde edilen ürünler ;
-
Damıtma posası ( DG )
-
Damıtma çözünürleri ( DS)
-
Kurutulmuş damıtma çözünürlü posa( DDGS)
DDGS : DDGS’de
%28 HP , ADF düzeyi %10-18 , NDF düzeyi % 28-40’dır. Taneden yaklaşık 2,5-3 kat
fazla yağ içerdiği için enerjisi yüksektir. Fermentasyondilatasyon işlemleri
sırasında B grubu vitaminler ve diğer maddeler oluşur. Ruminant karma yemlerine
%20-25 , kanatlıda %10 katılır. Yüksek düzeyde sodyum içerdiğinden dolayı
dikkat edilmezse ıslak altlık problemine yol açar.
EKMEK MAYASI
ENDÜSTRİSİ YAN ÜRÜNLERİ
|
KM
|
HP
|
HY
|
HS
|
HK
|
EKMEK MAYASI
|
90
|
46
|
0,8
|
0,4
|
5
|
MELAS ŞİLEMPESİ
|
70
|
45
|
0,4
|
-
|
9
|
EKMEK MAYASI : Kurutulmuş
ekmek mayası ( Saccharomyces cerevisiae ) protein , P , aa , B grubu vitaminler
bakımından yüksektir. ME düzeyi
kanatlılarda 2600 , rumda 2800kcal/kg’dir. Kanatlıda %10 , Rumda %5 karma yeme
katılır.
MELAS ŞİLEMPESİ : Son
yıllarda potasyum düzeyi %3’ün altına düşürülüp KM düzeyi yaklaşık %70’e
çıkarılmaktadır. Bu haliyle şilempede HP %45 , şeker %3-5 , HK %9 düzeyindedir.
YAĞ ENDÜSTRİSİ YAN
ÜRÜNLERİ
Küspe : Yağlı
tohumlarınyağı alındıktan sonra geriye kalan proteince zengin ürüne küspe adı
verilir.
Hekzanın diğer
solventlere göre üstünlükleri :
1- Hekzanın
geriye alınması diğerlerine göre kolaydır.
2- Yağ
ile birlikte diğer yağ benzeri maddeleri çözmez.
3- Uçucu
olmayan zehirli maddeleri içermez.
4- Tekrar
tekrar kullanılma olanağı vardır.
5- Dezavantajı
ise çabuk parlama özelliğine sahip olmasıdır.
Küspelerin besleyici
değerini etkileyen faktörler :
-
Sıcaklık
: Isının artırılması ile aminoasit bağları koparak protein değeri azalır.
-
Isıtma
süresi : ısıtma süreside Protein değerinin azalmasına neden olmaktadır.
-
Küspedeki
yağ miktarı : Acılaşmış yağ hayvanlarda zehirli etki yarattığı gibi
ortamdaki A,D,E vitaminleri ile biotinin parçalanmasına yol açar. Linoleik asit
oksitlendiğinden bu küspeleri tüketen hayvanlarda doymamış yağ asitleri eksikliği
görülür. Yağ , et , süt gibi ürünlerin kalitesi bozulur.
-
Küspedeki
kabuk miktarı : Küspede kabuk miktarının artması ortamdaki ham selüloz
miktarını arttırdığından besin maddelerin sindirilme derecesine neden olur.
*Küspelerin genel
özellikleri : Küspeler genel olarak %90 KM, %30-50HP ,%9-20HS , %6-7HK
içerirler. Azotun %95 ‘i gerçek proteindir. Ca bakımından düşük olmasına rağmen
fosfor, magnezyum ve potasyum yönünden zengindir. ME kanatlılar için 2000-2300
kcal/kg , rum’lar için 2200-2700 kcal/kg ‘dır.
** Başlıca küspeler :
soya küspesi , ayçiçeği küspesi , pamuk tohumu küspesi , keten tohumu küspesi ,
yer fıstığı küspesi , susam küspesi , fındık küspesidir.
A) SOYA KÜSPESİ : Soya küspesinde %44-50
HP bulunur. Lizin bakımından zengindir , metiyonin bakımından yetersizdir. HS
%4-7’dir. Soya küspesi %1 HY , %5-6 HK içerir. Fosfor düzeyi bakımından
yeterlidir fakat Ca bakımından yetersizdir. B grubu vitaminler bakımından
zengindir , A , C ve D vitaminlerince fakirdir. ME kanatlılar için 2550 kcal/kg
rumlar için ise 2850kcal/kg’dır. ** Soyanın antinutrisyonel faktörleri ise ;
üreaz , antivitamin B12 , tripsin inhibitörüdür. Dışkıda nemlilik yapar ve buda
ishale ve ıslak zemine sebep olur.
Kanatlı rasyonlarına %40 ‘ a kadar katılabilir. Süt ineklerine 2kg , besi sığırlarına 1 kg , koyuna 300g , ata 1
kg verilir günlük.
B) AYÇİÇEĞİ KÜSPESİ : Küspe içerdiği kabuk
miktarına göre kalitesini değiştirir. HP %22-42 arasındadır , lizin bakımından
yetersizdir. Sindirilme derecesi %82-95’dir. Hiç kabuk bulunmayan küspede HP
%40 ‘ a kadar çıkabilmektedir. Kabuklularda ise bu durum %22-25 arasındadır. HS
kabuk miktarına bağlı olarak %14-28 , HK %6-7’dir. ME kanatlılarda 1900 kcal/kg
, Rum için 2300 kcal/kg’dır. Fosfor ve demir bakımından zengin diğer mineraller
bakımından ise orta düzeydedir. Antinutrisyonel faktör klorogeniktir bu ise
yumurtalarda kabukların üzerinde lekeler oluşmasını sağlar. Süt ineklerine 2kg
, besi sığırlarına 1 kg , koyunlara 250g , atlara 1 kg verilir.
C) PAMUK TOHUMU KÜSPESİ : Güzel bir
by-pass protein kaynağıdır. HP % 22-45 arasındadır , kabuk miktarına bağlı
olarak değişiklik göstermektedir. Lizin , metiyonin , triptofan ve sistin
bakımından yetersizdir. HS kabuk miktarına göre değişir ortalama %10-20
arasındadır. HK % 6-8 dolaylarındadır. HY ise %1-7 arasındadır. Fosforca
zengindir fakat Ca ile yetersiz durumdadır. ME kanatlılarda 2000kcal/kg
rumlarda ise 2500kcal/kg’dır. Antinutrisyonel faktör ise gosipol adı verilen
maddedir. Serbest formu toksik etki göstermektedir. Lizinin değerlendirilmesini
azaltmaktadır. Ayrıca yumurta sarısında bulunan demir ile birleşerek zeytin
yeşili bir renk vermektedir. Ayrıca süt ineklerinde süt verimini düşürmektedir.
Pamuk tohumu yağında bulunan malvalik ve sterkulik asit yumurta akına pembe
renk vermektedir.
D) KOLZA KÜSPESİ : kolza küspesinde %32-40 HP , lizin yeterli
metiyonin düşüktür. HY elde edilmesine göre %2-10 arasında , HS % 11-12 , HK
ise %8’dir. Ca ve P yeterli bir düzeyde bulunur. Selenyum bakımından zengindir.
Kanatlılarda ME 1900 kcal/kg’dır. Küspelerde erüsik asit bulunur bu ise
embriyonik ölümlere ve kas deformasyonlarına sebep olur. Bu küspede sinapin
bulunmaktadır. Rasyonda %0,1’den fazla sinapin bulunması yumurtalarda balığımsı
bir koku yapmaktadır. Kanatlı rasyonlarına
%5 , Sığırlara günlük 1 kg , koyuna 300 gr , Gebe olan hayvanlara
verilememelidir.
E) KANOLA KÜSPESİ : küspede ortalama
%38-46 HP , % 1 HY , % 11-13 HS , % 8 HK bulunur. ME kanatlılarda 2100kcal/kg ,
rum’larda ise 2500kcal/kg’dır. Selüloz miktarı %10’dan büyük olduğu için ME
soya küspesinden yüksektir. Kanola küspesi kolin , riboflavin , ve niasin
bakımından zengin , folik asit ve pantotenik asit bakımından düşük düzeydedir.
İçerisinde sinapin bulunur ki bu kanatlı sekumunda emilirek trimetilamine
dönüşür buda yumurtaya balığımsı bir koku verir. Kahverengi yumurta veren
tavukların rasyonlarında az miktarda kullanılmalıdır.
F) YER FISTIĞI KÜSPESİ : HP %40-50 , HY
%1-7 , HS % 7-12 arasında değişir HK ise %5-6 düzeyindedir. Küspede aspergillus
flavus hemen ürer ve buda toksik etkilere sahiptir , bunu tüketen hayvanlarda
karaciğerlerde nekroz , tümörler safra yollarında kalınlaşmalar ve kanserler
oluşmaktadır. Süt ve besi sığırlarına 1 kg verilmelidir. Fazlası süt verimini
azaltmaktadır.
G) KETEN TOHUMU KÜSPESİ : HP % 26-40 ,
triptofan yüksek değerde bulunur. Ancak metiyonin ve lizin bakımından fakirdir.
Fosfor bakımından zengindir fakat ca yönünden orta düzeydedir. ME rumlarda
2600kcal/kg , kanatlılarda ise 1500kcal/kg’dır. İçerisinde linemarin bulunur ki
bu madde hemoglobilinin O2 bağlamasını engeller buda doku ve organlara yeterli
miktarda o2 gitmemesine bağlı olarak siyanür oluşturur. Süt ineklerine ve besi sığırlarına 1 kg ,
fazlası süt tadını ve kıvamını bozar. Koyunlarda
300 gr , taylara 100gr , atlara 400gr verilebilir. Atlarda tüylerin parlamasını
sağlar.
H) FINDIK KÜSPESİ : küspe protein
bakımından zengin , selüloz bakımından fakirdir. %35-43 HP , %6-8 HY , %8-9 HS
, %6 HK bulunur. Kanatlılarda ME 2200 kcal/kg’dır. Tavuklara %5 , yumurtacılara
%10 , bıldırcın ve rumlara %20 rasyona katılabilir.
İ)
SUSAM
KÜSPESİ : % 28-49 HP, HY %1-10 , HS %7 , HK
%10 ‘dur. Metiyonin , sistin ve triptofan bakımından zengin , lizince
fakirdir. ME kanatlılarda 2600kcal/kg , rumlarda 2500kcal/kg’dır. Fosfor ,
kobalt, ca ve kükürt bakımından zengindir. Sığırlara ve süt ineklerine %10 ,
kanatlı %5 rasyona katılabilir. Süt
ineklerine fazla miktarda verilmesi süt yağını olumsuz yönde etkiler.
J) HAŞHAŞ KÜSPESİ : proteince zengin ,
selülozca fakir bir yem maddesidir. %36-38 HP , %1-6 HY , %13-17 HS, %10-13 HK
bulunur. Ca ve fosfor bakımından
zengindir.
K) ZEYTİN KÜSPESİ : KM %75-80 , % 5-10 HP
, %8-15 HY , %35-50 HS ve %3,5 HK içerir. ME değeri 950-1090kcal/’dır.
HAYVANSAL KÖKENLİ YEM MADDELERİ
Bitkisel ve hayvansal
proteinlerin karşılaştırılması :
1- Hayvansal
protein kaynakları bitkisellere oranla daha yüksek protein kapsar ve esansiyel
a.a bakımından da zengindir.
2- Bitkisel
proteinler gossipol , glukosinolatlar , taninler , mikotoksinler ,
lektinler, okzalatlar , alkoloidler , siyanogenler , antitripsin gibi
antibesinsel faktörler içermesine rağmen hayvansal proteinlerde sözü edilen bu
faktörler yer almamaktadır.
3- Bitkisel
proteinler , oligosakkarit , pektin ve Alfa-galaktosit gibi nişasta tabiatında
olmayan polisakkarit içerir. Kanatlılarda ıslak altlık sendromu ile ayak
problemleri ve sindirim bozukluklarına yol açarlar.
4- Hayvansal
proteinlerde , bitkisel proteinlerin aksine biyojen aminler yer almaktadır.
5- Hayvansal
protein kaynaklarında salmonellaya rastlanma oranı daha fazladır.
Hayvansal kökenli
yemlerin sınıflandırılması :
1-
Et ve et ürünleri : hayvanın gövdesi ile
birlikte dil , diyafram , kalp ve özefagusta yer alırken deri , sinir , boynuz
, kıl , diş ve kan damarları gibi kısımlar yer almamaktadır.
a)
Et unu : Rendering sistemi uygulanabilir. Önemli
husus üründeki yağ oranının istenen düzeye ( %7-10) kadar indirilmesidir. Et
unu iyi bir protein kaynağıdır % 50-55 HP içerir. Ca ve P bakımından zengin.
Riboflavin , niasin ve B12 yeterlidir , A , D vitamini ile pantojenik asit
yetersizdir.
b)
**Et kemik Unu : BSE :İngiltere açığa çıkmıştır , koyunlarda yamyamlık yapar.
Rendering ile hayvansal ürünler kullanıldığı için koyunlarda nörojenik bir
hastalık yapar ve sürüde ölümlerle karakterizedir. Amyloid denilen protein
etken maddedir. Bu maddeyi vücut antijen olarak algılar ve antikor üretimi
başlar ve tüm hücrelerle mücadele sonucu bu hastalık tablosu şekillenir.
c)
Kemik unu : %24-30 Ca ve %12-15 oranında P
içermesi ile önemlidir.
d)
KC unu : HP %60-70 arasında değerli maliyeti
yüksek besin maddesidir.
e)
Hidrolize kıl unu : %95 Proteine sahiptir.
Metiyonin , lizin ve triptofan bakımından yetersiz lezzetsiz , sindirimi güç
olması yem değerini düşürür.
f)
Kan unu : HP %80-85 arasındadır , metiyonin ,
izölosin , triptofan bakımından yetersiz
, biyolojik değeri yüksek değil , lizin değeri yüksek olduğundan a.a bakımından
yetersiz rasyonlara katılabilir. By-pass proteini yüksek olduğundan rum
rasyonlarında tercih edilmektedir.
g)
Hayvansal yağlar : bitkisel yağlarda ME değeri
8800 kcal/kg iken hayvansal yağlarda 7800-7900 kcal/kg ‘dir. Rasyona yağ
katılmasının yararları ;
1-
Yem fabrikalarındaki makine ve ekipmanların
yağlanmasını sağlarlar.
2-
Tozumayı önler.
3-
Lezzetini artırırlar. İstekle tüketilmesini
sağlar.,
4-
Rasyonun enerji yoğunluğunu ve etkinliğini
artırır.
5-
Yağda eriyen vitaminlerin absorbsiyonun
artmasını sağlar.
6-
Kanatlı rasyonlarına katılırsa , yumurta
verimini artırır. Yemden yararlanmayı ve yumurta ağırlığına erken ulaşmayı
sağlar.
7-
Isı stresinin azalmasını sağlar.
2-
Kanatlı ve kanatlı yan ürünleri : Bunlar kuluçka
sanayi yan ürünleri , mezbaha yan ürünleri ve tüy unları ürünleridir.
a)
Kanatlı mezbaha yan ürünleri : %45-50 HP
içerirler. HK oranı %16’dan fazla olmaması istenir.
b)
Hidrolize tüy unu : %85 HP içerir.
3-
Süt ve süt ürünleri
a)
Süt tozu : tam yağlı sütün kurutulması ile elde
edilir. HY %26 , HP %24’dür.
4-
Balık ve balık ürünleri
a)
Çiğ balık : kürk hayvanları rasyonlarında kıyma
ve doğranmış şekilde kullanılır. Antibesinsel faktörler içerir.
b)
Balık unu : kaliteli olanı kahverengi renktedir.
HP %60-70 oranındadır. Yağ %2 -14 nem %6-12 arasında değişir. Su miktarının
%12’den yağ miktarının ise %8’den fazla olmaması gerekir. Lizin , metiyonin ,
sistin , triptofan bakımından zengindir.
ALTERNATİF YEM MADDELERİ
TAPİYOKA ( MANIOC ): Tapiyoka
bir tropikal yem bitkisidir. Hektarında 10-30 ton verim verir. Yeni hasat
edilmiş tapiyoka kökleri %65 su %25 nişasta %2 HS %3 HP içerir. 2-3 gün kökler
kurutulur ve tozumadan korunmak için peletlenirler.
TAVUK DIŞKISI : Yumurta
tavuğundan 52 haftalık üretimde 45-50 kg , etlik piliçlerde 8 haftada 4,3kg ve
hindiden 15 haftada 18 kg dışkı elde edilir. Tavuk dışkısı HY%2 CHO %35-40 (
selüloz , pentozan ve lignin). Kurutulmuş tavuk dışkısı ( KTD)’nda toplam azot
miktarı %3-6 ( %18-36 HP )’dır. Ve vit B12 bulunur. Salmonella vb hastalıklardan
ötürü kullanımı yasaktır.
RUMEN İÇERİĞİ : Kesilen
sığırların ortalama 35-50 kg işkembe içeriği açığa çıkarılmaktadır. Preslenmiş
rumen içeriğinin kuru maddesinde %20 , %12 HP , %2HY, %8.8 HK ve %36 HS
bulunmaktadır. Her kg rumen içeriğinde 35-55g bakteri ve protozoan , yüksek oranda B12 ve K
vitaminleri bulunur. Preslenmiş rumen
içeriğinde %13-18 arasında lignin bulunur. Bu değer çayır otunda %11’dir.
Kullanımı yasaktır.
YER ELMASI YUMRUSU : KM
miktarı %20-23 arasındadır. Kuru madde
üzerinden HP miktarı %8-12 ( bununda %30-40’ı NPN’dir.) HS %3,5-6 , HK %4,5-9 ,
NOM %78’dir. ME 3060 kcal/kg , sindirebilirlik değerleri ise OM %87 , HP %55 ,
HY % 54 , HS %57 , NÖM için %93’dür. Karbonhidrat fraksiyonlarının esas
kısımını nişasta benzeri inülin oluşturur.
E vitamini oldukça iyidir.
MISIR KOÇANI : Mısır
koçanı HS bakımından zengin , buna karşılık HP bakımından fakirdir. Mısır koçanında HP %1,7-4,9 , HS %30,4-45,7 ,
HY %0,5-1,5 , HK %1,3-7,3’dür.
PAMUK TOHUMU : %88,30
KM , %21,15 HP , %17,90 HS , %18,65 HY , %4,45 HK bulunur içerisinde gassipol
olduğu için gassipol zehirlenmesi veya
üreme sistemi üzerine subklinik belirtilerin oluşabileceğini göz önünde
bulundurulmalıdır.
PEYNİR ALTI SUYU : Protein
, laktoz ve mineral kaynağıdır. %4,7 KM içerir. Kuru maddesinde %1-13HP ( bazen
%9-30 HP ) , %0,2-1 HY. Enerji değeri koçanlı mısıra yakındır. Kuru maddesi
düşük olan peynir altı suyundan bir süt ineği günde 35-40 litre ( en fazla
50-70 kg ) içebilir.
DİĞER ALTERNATİF YEM
MADDELERİ :
1- YER FISTIĞI KABUĞU : %17HP ,%16,3 ADF ,
0,3 Mcal NEL/kg , %0,16 Ca , %0,07 P ve
%26 HY içerir.
Yem maddeleri
|
Kg/gün/hayvan
|
HP , %
|
By-pass protein %
|
Kan unu
|
0,35-0,45
|
88
|
82
|
Tüy unu
|
0,5
|
89
|
71
|
Et-kemik unu
|
1,2
|
54
|
70
|
Et unu
|
1,2
|
65
|
70
|
Balık unu
|
1
|
67
|
65
|
Mısır glüten unu
|
1,3
|
67
|
58
|
MİNERAL YEMLER
Rasyonlara mineral
katılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar :
1- Hayvanın
özellikleri : Yaş , cinsiyet , ağırlık ,verim.
2- Yem
tipi : Konsantre yemler veya kaba yemle beslenmesine göre mineral katılır.
3- Bitki
örtüsü : Toprak yapısı , eğer katkı yapılacaksa önemlidir.
4- Koruma
5- Diğer
etkenler
CA KAYNAKLARI : kireç
taşı , tebeşir , midye kabuğu , kalsiyumkarbonat , kalsit gibi ürünlerde
bulunur. 100gr gr Ca alınmasına rağmen vücutta kalan en son ca oranı 40gr’dır.
Demir ile antagonisttir bağlanıp yararlanmadan dışarı atılırlar. Uterus
kasılmalarında kemik yapısında ve organizmanın diğer yapı ve fonksiyonlarında
görev alır.
FOSFOR KAYNAKLARI : Fosforun
büyük çoğunluğu kemik ve dişlerde bulunur. Fosfor ihtiyacı Ca / P arasındaki
orana , vit D düzeyine ve fitin fosforuna göre değişir. Rasyonlarda genellikle
Dikalsiyumfosfat kaynağı kullanılır. Amonyumfosfat asidoza karşı koruyucudur.
MAGNEZYUM KAYNAKLARI
: Ca ile birlikte kemik , diş , kıkırdak , kas , beyin ve vücut sıvılarında
bulunur. Eksikliğinde çayır tetanisi oluşur. Selüloz sindiriminde önemlidir. Karbonhidrat
metabolizaması ile ilişki olarak enzim aktivasyonunda mineral ve elektrolit
dengesinde önemlidir.
SODYUM KAYNAKLARI : Sodyumklorür
(NACl) önemli bir kaynaktır. Rasyonlarda fazla kullanılır. %39,3 sodyum %60,7
klor vardır.
BAKIR KAYNAKLARI : bakır
sülfat , bakır oksit , bakır klorit , bakır karbonat , bakır glukonat.
KOBALT KAYNAKLARI : Kobalt
sülfat , kobalt klorit , kobalt karbonat , kobalt nitrat , kobalt oksit.
YEMLERDE ANTİNUTRİSYONEL FAKTÖRLER
Antinutrisyonel faktörler , bazı yem maddelerinde bulunan ve
hayvanların verimini , hayvansal ürünlerin kalitesini olumsuz yönde etkileyen
veya hayvanların sağlığını bozabilen maddelerdir. 10 grupta toplanırlar ;
1-
Glikozitler
2-
Alkaloidler
3-
Fenolik birleşikler
4-
Yağlarda bulunan antinutrisyonel faktörler
5-
NOP
6-
Antinutrisyonel proteinler
7-
Toksik amino asitler
8-
Nitrat ve nitritler
9-
Östrojenik etkili maddeler
10-
Mineral maddelerini bağlayan maddeler
GLİKOZİTLER
a) Siyanür oluşturan glizokitler
Glikozit
|
Yem maddesi
|
Linemarin
|
Keten tohumu, tapiyoka
|
Vicianin
|
Yabani fiğ tohumu
|
Amigladin
|
Acı badem,şeftali,zerdali,erik
çekirdeği
|
Lotaustralin
|
Ak üçgül
|
Dhurrin
|
Sorgum
|
Not : Glikozitler hemoglobinin O2 ye bağlanmasını
engelleyerek anoksi oluşturup ölüm şekillenebilir.
b) Hardal yağı glikozitleri : Bu
glikozitler guatr hormonunun aktivitesini bozar ve böbrek KC tahribiyeti yapar.
c) Primidin glikozitleri : Fiğ ve baklada
bulunur. Visin , böbrek ve KC’de birikim yapar. Bu glikozitler kabuk altı
ölümlere ve yumurta bozukluklarına yol açar.
d) Steroid glikozitleri : Saponinler kolza ve yeşil yoncada
bulunur. Timpani yapar ve çinko bağlarlar.
ALKOLOİDLER : Doloşım
sistemine etki eder. Abort , doğum anomalisi , sindirim sistemi bozukluğu ve
hatta ölümlere yol açabilir. Patateste bulunan solanin ise zehir etkisi yapar.
FENOLİK BİLEŞİKLER : bitkilerde
fazla bulunur , insect ve hayvan zararına karşı bitkiyi korur.
a)
Gosipol : Demir bağlar. Yeşil renk verir.
b)
Tanen : Çeşitli metalleri çöktürme özelliğine
sahiptir.
YAĞLARDA BULUNAN
ANTİNUTRİSYONEL FAKTÖRLER :
a)
**Erüsik asit : Kolza tohumu yağının önemli bir
unsuru olup , toplam yağ asitlerinin %20-55’ini oluşturur. Hayvanlarda toksik
etkisini büyüme geriliği , kalp , böbrek üstü bezleri ve KC’de değişimler
şeklinde gösterir.
b)
Siklopropenoid yağ asitleri
ANTİNUTRİSYONEL PROTEİNLER
a) Proteaz
inhibitörleri : çözülebilen proteinlerdir ( albümin ) olup soya , bakla , mısır
, arpa , patates gibi bitkisel dokularda ve hayvansal dokularda bulunur.
b) Lektinler
: ince bağırsakta monomer maddelerin emilimini etkilerler.
c) Tripsin
inhibitörü
TOKSİK AMİNO ASİTLER
: Hipoglisin-A , Mimosin bunlar selenyum bağlarlar.
NİTRAT VE NİTRİTLER :
Tüm hayvanlarda yemden yararlanmada düşüş , verim azlığı , gelişme geriliği
, döl veriminin düşmesi ve abortlara sebep olur. Vitamin A noksanlığı ve Troid
büyümesine yol açar , vejetasyon dönemi ilerledikçe nitrat azalır.
MİNERAL MADDELERİ
BAĞLAYAN MADDELER
Fitik asit , okzalik asit gibi maddelerden dolayı çinko ,
demir , mangan , bakır , ca , p gibi minerallerin emilimini azaltır.
YEM KATKI MADDELERİ
1-
Hayvan sağlığının korunması
2-
Verimin kalite ve miktarının artırılması
3-
Yemden yararlanmanın iyileştirilmesi
4-
Yemin korunması ve belirli bir form verilmesi
sağlamak amacıyla geliştirilmiş katkı maddesine denir.
YEM KATKI MADDESİNİN
ÖZELLİKLERİ
1-
Hayvan sağlığını olumsuz etkilememeli
2-
Hayvan doku ve ürünlerinde kalıntı bırakmamalı
3-
Toksik sınır bilinmeli
4-
Çevreyi kirletmemeli
5-
Hayvanlarda performans artırıcı olarak
kullanıldığında bunu ekonomik olarak yapmalıdır.
YEM KATKI
MADDELERİNİN SINIFLANDIRILMASI
1-
Teknolojik katkılar
2-
Duyusal katkılar
3-
Büyütme faktörleri olan katkılar
4-
Besin madde niteliğindeki yemlik preparatlar.
5-
Yemden yararlanmayı artıran biyoteknolojik
katkılar.
6-
Koksidiostatlar
A) TEKNOLOJİK KATKILAR :
1- Koruyucular
2- Antioksidanlar
3- Emülgatörler
4- Bağlayıcılar
5- Topaklama
önleyiciler
6- Asit
düzenleyiciler
7- Silaj
katkıları
8- Antifungaller
-
Emülgatörler
:
·
Lesitin
·
Gliserin
·
Şeker yağ asit esteri
·
Yağ asidi gliserit poliglikol eter.
-
Bağlayıcılar
:
·
Lignosülfat
·
Korboksimetilselüloz
·
Polimetilkarbomit
·
Melas*
·
Bentonit
-
Topaklanmayı
önleyiciler :
·
Zeolit
·
Bentonit
·
Sepiolit
·
Kaolin
·
Kalsiyumkarbonat
·
Kalsiyumsilikat
·
Magnezyumoksit
-
Asit
düzenleyiciler
·
Asetik asit
·
Kalsiyumasetat
·
Kalsiyumglukonat
·
Laktik asit
·
Malik asit
·
Sodyumasetat
-
Silaj
katkıları :
a) Bakteriyel inokulantlar :
·
Basillus subtilus
·
Enterococcus faecium
·
Laktabacillus plantarum
b) Enzimler :
·
Amilaz
·
Selülaz
·
Pektinaz
·
Proteinaz
c) Fermantasyon inhibitörleri :
·
Asitler : laktik asit , propiyonik asit , formik
asit , sorbik asit
·
Diğer inhibitörler : tuz , formaldehit , üre
-
Antifungaller
:
·
Aktif kömür
·
Propiyonik asit
·
Zeolit
·
Bentovit
·
Mannan oligosakkarit ( MOS )
B) DUYUSAL KATKILAR
1- RENKLENDİRİCİLER :
·
Astaxantin
·
Beta karoten
·
Lütein
·
Tanen
·
Zeasantin
2- LEZZET VE ARAMO VERENLER :
·
Esans
yağlar : tarçın , kekik , okaliptüs , soğan , sarımsak.
·
Bitkisel
ekstratlar : Soğan , sarımsak , capsicium , tanenler
·
Doğal ve
sentetik tatlandırıcılar : melas , tuz , vanilin , sakkakrin , kalsiyum
siklonat , Na-glutamat , bir çok meyve ve esterleri.
C) BESİN MADDE NİTELİĞİNDEKİ YEMLİK
PREPARATLAR
1- Vitaminler , provitaminler :
·
Yağda eriyen vitaminler :
-
A , D , E , K
·
B grubu vitaminler
·
Vitamin benzeri maddeler
2- İz mineraller :
·
Demir , bakır , kobalt , manganez , çinko , iyot
, molibden , selenyum , flor , krom.
3- Amino asitler :
·
DL – metiyonin
·
DL- metiyonin hidroksi analoğu
·
L- lizin
·
L – Treonin
·
*Glisin
·
DL-Triptofan
·
DL- Lizin
4- NPN BİLEŞİKLERİ
·
Üre
5- ENERJİ SAĞLAYAN MADDELER
·
* melas
·
Propiyonik asit
·
Yağlar
·
Proplen glikol
·
Propiyonat tuzları
·
Fumarik asit
D) BÜYÜTME FAKTÖRLERİ : küf , maya ,
bakteri , alg gibi çeşitli m.o’lar. canlı ağırlık artışını sağlayanlar vardır ;
1-
Monensin ,
2-
Zincbasitrasin
3-
Hormon
benzeri maddeler : Trioksin* , Östrojenler , zeranol.
E) YEMDEN YARARLANMAYI ARTIRAN BİYOTEKNOLOJİK
KATKILAR :
1-
Probiyotikler
2-
Prebiyotikler
3-
Diğer fermantasyon ürünleri
4-
Metal amino asit şelatları ( bazı iz
elementlerin emilimini sağlarlar)
5-
Enzimler
F) Koksidiostatlar ( kanatlılarda önemlidir.)
a)
Koksidiostatikler
b)
Koksidiosidaller
Yorumlar
Yorum Gönder